ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κάποιοι προστατεύονται από την COVID-19 μέσω των γονιδίων τους

17 Οκτωβρίου 2022, 07:00

images

Μερικοί άνθρωποι, με «τυχερά γονίδια», μπορεί να λάβουν εξαιρετικά ισχυρή προστασία μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, δηλώνουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με μια εκδοχή ενός γονιδίου που ονομάζεται HLA-DQB1*06, είχαν μεγαλύτερη απόκριση αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό από άλλα. Οι ίδιοι ανέλυσαν δείγματα αίματος από άτομα που συμμετείχαν σε πέντε διαφορετικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων 1.600 ενηλίκων που είχαν λάβει ως πρώτο εμβόλιο, είτε το Oxford-AstraZeneca, είτε το εμβόλιο Pfizer-BioNTech.

Ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι με την παραλλαγή του συγκεκριμένου γονιδίου, ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων - πρωτεϊνών που αναγνωρίζουν τον κορωνοϊό και του επιτίθενται - σε σχέση με άτομα που είχαν άλλες εκδοχές του ίδιου γονιδίου. Η μελέτη παρακολούθησε επίσης μια ομάδα ανθρώπων που έκαναν εβδομαδιαία τεστ SARS-CoV-2 για περισσότερο από ένα χρόνο μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν την παραλλαγή του γονιδίου είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μια «έντονη λοίμωξη» κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, και οι άνθρωποι που μολύνονταν είχαν ήπια λοίμωξη.

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι πολλοί άλλοι παράγοντες, συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, άλλων ασθενειών και των επαγγελμάτων των ανθρώπων. Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η γενετική εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο μετά την καταγραφή αυτών των δεδομένων.

Ο Δρ Alexander Mentzer, ακαδημαϊκός κλινικός λέκτορας του NIHR στο Wellcome Center for Human Genetics και επικεφαλής ερευνητής στη μελέτη, δήλωσε: «Έχουμε δει μια μεγάλη ποικιλία στο πόσο γρήγορα οι άνθρωποι βγαίνουν θετικοί στην COVID -19 μετά τον εμβολιασμό.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο γενετικός μας κώδικας μπορεί να επηρεάσει το πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό με την πάροδο του χρόνου. Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τα εμβόλια για το μέλλον, ώστε όχι μόνο να μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε σοβαρή ασθένεια, αλλά και να μας κρατήσουν ασυμπτωματικούς για όσο το δυνατόν περισσότερο».

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Julian Knight προσέθεσε: «Από αυτή τη μελέτη έχουμε στοιχεία ότι η γενετική μας σύνθεση είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να διαφέρουμε μεταξύ μας ως προς την ανοσολογική μας απόκριση μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.

«Βρήκαμε ότι η κληρονομικότητα μιας συγκεκριμένης παραλλαγής ενός γονιδίου HLA ,συσχετίστηκε με υψηλότερες αποκρίσεις αντισωμάτων, αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή της ιστορίας.

«Χρειάζεται περαιτέρω δουλειά για την καλύτερη κατανόηση της κλινικής σημασίας αυτής της συγκεκριμένης συσχέτισης και γενικότερα του τι μπορεί να μας πει ο προσδιορισμός αυτής της παραλλαγής γονιδίου για το πώς δημιουργούνται αποτελεσματικές ανοσολογικές αποκρίσεις και τρόπους για να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τα εμβόλια για όλους».


Σχετικά Άρθρα