ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κάποια φάρμακα δεν είναι καλό να συγχορηγούνται...

19 Ιανουαρίου 2024, 10:00

images

Νέα μελέτη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σκευάσματα που συνταγογραφούνται σε άνδρες για τη στυτική δυσλειτουργία συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων αν τα άτομα λαμβάνουν ταυτόχρονα φάρμακα για την καρδιά. Συγκεκριμένα, οι αναστολείς φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5i) αποτελούν κοινή θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία. Ωστόσο, οι άνθρωποι που λάμβαναν και PDE5i για τη στυτική δυσλειτουργία και νιτρώδη για στηθάγχη (πόνο στο στήθος) είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Η συγκεκριμένη δημοσίευση στο Journal of the American College of Cardiology, επιβεβαίωσε ευρήματα παλαιότερων μελετών. Συμπεριλήφθηκαν 61.487 άνδρες που είχαν ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου ή διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (διάνοιξη αποφραγμένης αρτηρίας). Τα δεδομένα προήλθαν από το Σουηδικό Μητρώο Ασθενών.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, 55.777 υποβλήθηκαν σε θεραπεία με νιτρώδη και 5.710 υποβλήθηκαν σε θεραπεία με νιτρώδη και PDE5i. Οι ερευνητές παρακολούθησαν όσους λάμβαναν μόνο νιτρώδη για 5,7 χρόνια κατά μέσο όρο και όσους λάμβαναν PDE5i και νιτρώδη για 3,4 χρόνια κατά μέσο όρο. Η μέση ηλικία όσων χρησιμοποιούσαν μόνο νιτρώδη ήταν τα 70 έτη και η μέση ηλικία των ανδρών που έλαβαν θεραπεία με PDE5i και νιτρώδη ήταν 61 έτη. 

Οι άνδρες στους οποίους συνταγογραφήθηκαν και τα δύο είδη φαρμάκων, είχαν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, καρδιακής προσβολής και άλλων καρδιαγγειακών επιπλοκών, σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους συνταγογραφήθηκε μόνο νιτρώδες. 

«Οι γιατροί βλέπουν αύξηση των αιτημάτων για φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία από άνδρες με καρδιαγγειακές παθήσεις», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ Daniel P. Andersson, αναπληρωτής καθηγητής στο Karolinska Institutet στη Στοκχόλμη της Σουηδίας και συνεχίζει... «Ενώ υπάρχει θετική συσχέτιση της φαρμακευτικής αγωγής για ΣΔ για άνδρες με καρδιαγγειακή νόσο, οι ασθενείς που λαμβάνουν και νιτρώδη μπορεί να εμφανίσουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών», είπε.

Οι ειδικοί λένε ότι, γενικά, αυτοί οι δύο τύποι φαρμάκων δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί. Εάν παίρνετε και τα δύο φάρμακα, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη διακοπή του ενός ή και των δύο φαρμάκων ή την εύρεση εναλλακτικής φαρμακευτικής αγωγής.

Σχετικά Άρθρα