ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καθησυχαστικοί οι γιατροί για τα περιστατικά με παιδιά στη Βρετανία

28 Απριλίου 2020, 11:00

images

Οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν ότι αντιμετωπίζουν μία σπάνια αλλά επικίνδυνη αντίδραση του οργανισμού σε κάποια παιδιά, η οποία ίσως να συνδέεται με τον νέο κορωνοϊό.

Η ειδοποίηση ήρθε μετά από σειρά αναφορών από μονάδες εντατικής θεραπείας στο Λονδίνο και άλλες περιοχές , οι οποίες περιγράφουν ασυνήθιστα σοβαρά συμπτώματα σε παιδιά κάποια από τα οποία βρέθηκαν θετικά στον νέο κορωνοϊό (αλλά όχι όλα).

Μεταξύ αυτών των συμπτωμάτων, περιλαμβάνεται και μία φλεγμονή σε πολλά συστήματα του οργανισμού, καθώς και συμπτώματα της κοινής γρίπης με τα παιδιά αυτά να παρουσίαζαν συμπτώματα παρόμοια με αυτά του συνδρόμου τοξικού σοκ, στα οποία περιλαμβάνεται ο υψηλός πυρετός, η χαμηλή πίεση και η δυσκολία στην αναπνοή. Μερικά μάλιστα παρουσίασαν και γαστρεντερικά προβλήματα όπως και πόνο στην κοιλιακή χώρα. 

Και δεν ήταν κάτι εντελώς πρωτόγνωρο καθώς λίγα περιστατικά με παιδιά με αντίστοιχα συμπτώματα έχουν αναφερθεί στην Ιταλία και την Ισπανία.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας έστειλε σχετική ειδοποίηση στο βρετανικό κοινοβούλιο, κάνοντας λόγο για «αυξανόμενη ανησυχία» από ένα σύνδρομο που φέρεται να συνδέεται με τον κορωνοϊό και εμφανίζεται αποκλειστικά στα παιδιά, τονίζοντας, ωστόσο, ότι ενδέχεται να προέρχεται και από κάποια άλλη μόλυνση, η οποία παραμένει άγνωστη.

Ερωτηθείς χθες στην Αθήνα ο καθηγητής παθολογίας- λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι όταν τα περιστατικά είναι τόσο λίγα, δεν μπορεί να βγει επιστημονικό συμπέρασμα. Είπε επίσης ότι τα συμπτώματα όπως περιγράφονται παραπέμπουν στο "σύνδρομο Καβασάκι" και ίσως τυχαία να είχαν τα παιδιά μολυνθεί και από κορωνοϊό. 

Τα παιδιά δεν νοσούν σοβαρά από τον Sars-Covid-19 ούτε και πεθαίνουν ακόμα κι όταν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί θάνατοι σε παιδιά (Βρετανία 13χρονος, Γαλλία 16χρονη, ΗΠΑ 16χρονη) αλλά είναι τόσο λίγα που επιβεβαιώνουν απλά τον κανόνα. 

Άλλωστε είναι πάγια οδηγία προς τους γονείς, όταν τα παιδιά κάτω των 16 ετών παρουσιάζουν συμπτώματα να επικοινωνούν άμεσα με γιατρό ή αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά (πχ δύσπνοια) να οδηγούν το παιδί αμέσως σε νοσοκομείο. Κι αυτό δεν αφορά την παρούσα πανδημία αλλά όλες τις ιώσεις και τα λοιπά νοσήματα.

Μ. Τσιλ.

Σχετικά Άρθρα