ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλά νέα από την Οξφόρδη σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

21 Ιουλίου 2020, 07:00

images

Ελπίδες έδωσε χθες η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση στην επιθεώρηση Lancet σχετικά με το εμβόλιο Οξφόρδης- Astra Zeneca που προηγείται χρονικά στις κλινικές μελέτες... Το εμβόλιο της Οξφόρδης δημιουργεί αντισώματα κατά του κορωνοϊού Sars-Cov-2, αλλά και Τ-λεμφοκύτταρα -κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος- που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Και όλα αυτά με ένα ασφαλές προφίλ για τους ασθενείς, αναφέρει χαρακτηριστικά το Lancet.

Σύμφωνα με το BBC, το εν λόγω εμβόλιο φαίνεται να έγινε σε γενικές γραμμές καλά ανεκτό από τον ανθρώπινο οργανισμό και μπορεί σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια. Παρόλα αυτά, το BBC υποστηρίζει ότι υπάρχουν και παρενέργειες, οι οποίες δεν είναι επικίνδυνες, ωστόσο, το 70% των ατόμων στη δοκιμή εμφάνισαν πυρετό ή και πονοκέφαλο τον οποίο όμως οι επιστήμονες που το αναπτύσσουν, λένε ότι περνάει με λήψη απλής παρακεταμόλης.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια Sarah Gilbert, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σχολίασε χαρακτηριστικά ότι "υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει πριν μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε αν το εμβόλιό μας θα βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας Covid-19, αλλά αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα υπόσχονται".

Και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να μην έχει κυκλοφορήσει ως το τέλος του έτους λέγοντας "το να πω ότι είμαι 100% σίγουρος ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο φέτος ή το ερχόμενο έτος θα ήταν -αλίμονο- μια υπερβολή. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί.

Το εμβόλιο

Το εμβόλιο της Οξφόρδης ονομάζεται ChAdOx1 nCoV-19 και παρασκευάζεται με την βοήθεια ενός γενετικά τροποποιημένου ιού που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες. Ωστόσο έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, ώστε να μην προκαλεί λοιμώξεις σε ανθρώπους, αλλά και να μοιάζει περισσότερο με τον κορωνοϊό που αντιμετωπίζουμε τώρα.

Ο Ηλίας Μόσιαλος έγραψε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολιάζοντας την ανακοίνωση στο Lancet ότι "θετικές και πολύ ενθαρρυντικές οι ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Οξφόρδης (κλινική φάση δοκιμών 1/2). Να περιμένουμε και τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης σε λίγες εβδομάδες".

Τι γνωρίζουμε για τον σχεδιασμό φάσης ΙΙΙ της κλινικής δοκιμής του εμβολίου της Οξφόρδης:

-500 ενήλικες στην Οξφόρδη το έλαβαν τον περασμένο Απρίλιο χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

-Μέχρι 22 Ιουνίου το έλαβαν άλλοι 2.000 χωρίς επίσης σημαντικές παρενέργειες.

-10.560 ενήλικες θα συμμετέχουν συνολικά στη κλινική μελέτη. Οι μισοί έχουν (ή θα) λάβουν το εμβόλιο και οι άλλοι μισού θα λάβουν το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας. Ο σχεδιασμός είναι διπλά τυφλός, σημαίνει ότι οι ασθενείς και οι γιατροί που τους παρακολουθούν δεν μαθαίνουν τι πήραν παρά μόνο στο τέλος της δοκιμής.

-Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούνται για ένα  έτος με αιμοληψίες, ρινοφαρυγγικά και άλλες εξετάσεις.

Αναμένονται τα πρώτα ενδιάμεσα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ το φθινόπωρο αν όχι νωρίτερα.

Οι συμφωνίες

Επιπλέον τον Απρίλιο η Οξφόρδη, έκλεισε μια συμφωνία με τον βρετανικό γίγαντα της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca Plc, ώστε να εξασφαλίσει την παραγωγή και την παγκόσμια διανομή, καθώς και να «τρέξει» περαιτέρω μελέτες σε κάθε γωνιά της Γης.

Η AstraZeneca συμφώνησε να μην διανείμει το εμβόλιο σε μη κερδοσκοπική βάση κατά τη διάρκεια της κρίσης, αν αποδειχθεί αποτελεσματικό, και πέτυχε συμφωνίες με πολλούς παρασκευαστές ώστε να φτάσει τα 2 δισ. δόσεις.

Πριν από λίγες ημέρες, η ρωσική φαρμακευτική εταιρεία R-Pharm ανακοίνωσε, ότι υπέγραψε συμφωνία με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για την παραγωγή εμβολίου για την Covid-19 που έχει αναπτυχθεί από τον φαρμακευτικό αυτό γίγαντα και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο όμιλος της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρείας R-Pharm κατέληξε σε συμφωνία με τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για την παραγωγή του εμβολίου της Covid-19.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα