ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κακά και καλά νέα για την πανδημία διαδέχονται το ένα το άλλο...

24 September 2020, 07:00

images

Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντόστεν τάραξε χθες τα νερά στην ειδησεογραφία γύρω από την πανδημία αναφέροντας ότι ούτε η Γερμανία ούτε κάποια άλλη χώρα είναι επαρκώς προετοιμασμένες για την συνέχεια της πανδημίας κι ότι ακόμα κι αν έρθει ένα εμβόλιο, θα περάσει αρκετός καιρός πριν υποχωρήσει η λαίλαπα που έχει διαταράξει τις ζωές των ανθρώπων παγκοσμίως...

«Προς το παρόν, κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς θα συνεχιστεί η πανδημία. Υπάρχει το ενδεχόμενο το όλο ζήτημα να μην είναι πλέον διαχειρίσιμο και η επιστήμη να υπήρξε με τα εμβόλια απλώς αργή. Μόνο στο τέλος θα γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματική ήταν, διότι αυτή η πανδημία δεν είναι επιστημονικό φαινόμενο, είναι φυσική καταστροφή», είπε ο Ντρόστεν και συνέχισε σημειώνοντας: «Ένα σημαντικό μάθημα από την πανδημία για το μέλλον είναι ότι η υγεία είναι το πιο σημαντικό πράγμα για το άτομο και η βάση για μια λειτουργούσα κοινωνία... Η οικονομία, ο πολιτισμός και όλα αυτά δεν λειτουργούν πλέον όταν αυτό που βλέπουμε ως εγγυημένο δεν υφίσταται πλέον. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι σαφές σε όλους».

Ωστόσο είχαμε κι ένα καλό νέο χθες για να αντισταθμίσουμε τα παραπάνω

Η Johnson & Johnson ξεκίνησε την Τετάρτη σε 60.000 άτομα την τελική φάση δοκιμών ενός εμβολίου μιας δόσης το οποίο, πιθανώς, θα απλοποιούσε τη διανομή εκατομμυρίων δόσεων σε σύγκριση με αυτά που αναπτύσσουν κορυφαίες ανταγωνιστικές εταιρείες και απαιτούν δύο δόσεις.

Η εταιρεία αναμένει τα αποτελέσματα της δοκιμής της τρίτης φάσης ως το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου, δήλωσε ο Δρ Πολ Στόφελς, επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Johnson & Johnson, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με αξιωματούχους των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας και της διοίκησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Και ένα φάρμακο για την σοβαρή νόσηση Covid-19 δίνει ελπίδες

Το φάρμακο Avigan μείωσε τα ιικά φορτία και τα συμπτώματα σε ασθενείς με κορωνοϊό, γεγονός το οποίο άνοιξε τον δρόμο για να λάβει έγκριση από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή στην Ιαπωνία,ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία που το παρασκευάζει, η Fujifilm Holdings Corp. Το τρίτο στάδιο κλινικών δοκιμών του φαρμάκου σε 156 ασθενείς έδειξε ότι η κατάσταση της υγείας αυτών που λάμβαναν το Avigan βελτιώθηκε έπειτα από 11,9 μέρες, έναντι 14,7 ημερών που χρειάστηκαν οι άλλοι ασθενείς με COVID-19 που λάμβαναν ψευδοφάρμακο.  Η ιαπωνική κυβέρνηση κάλεσε την Fujifilm να τριπλασιάσει τα εθνικά αποθέματα του Avigan, το οποίο είχε εγκριθεί το 2014 ως έκτακτη θεραπεία για τη γρίπη, και δεσμεύτηκε να το δωρίσει σε χώρες που θα το ζητήσουν.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα