ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ιώσεις και τουαλέτα: Προσοχή όταν βρισκόμαστε εκτός του σπιτιού μας

26 Αυγούστου 2020, 07:00

images

Όπως αναφέρουν σε μελέτη τους Κινέζοι ερευνητές, το καζανάκι, όταν το ενεργοποιούμε χωρίς να έχουμε πρώτα κλείσει το καπάκι της λεκάνης, μπορεί να αποβεί παράγοντας μετάδοσης ιώσεων αφού απελευθερώνει αερολύματα τα οποία μεταφέρουν ιούς που εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της αναπνοής. Τι σημαίνει αυτό εν καιρώ πανδημίας; Ότι όταν πηγαίνουμε τουαλέτα εκτός του σπιτιού μας, πρέπει να προσέχουμε πολύ! Τα νέα ευρήματα είναι υπό δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση Physics of Fluids.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικά μοντέλα προσομοίωσης και παρακολούθησαν την κίνηση των ιικά μολυσμένων μικροσωματιδίων αφού χρησιμοποιούσαν τα καζανάκια, διαπίστωσαν ότι κατά τη ροή του νερού με πίεση, οι επιφάνειες του νερού με τον αέρα αλληλεπιδρούν, απελευθερώνοντας αερολύματα από τα προϊόντα κένωσης και τα ούρα «με περισσότερο από το 57% των σωματιδίων να απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από τα ούρα».

Και όχι μόνο αυτό αλλά όταν οι άνδρες χρησιμοποιούν τα δημόσια ουρητήρια, τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να φτάσουν στο μηρό τους εντός 5,5 δευτερολέπτων σε σύγκριση με την τα 35 δευτερόλεπτα που απαιτούνται όταν η απελευθέρωση γίνεται από το τρεχούμενο νερό από το καζανάκι.

Θεωρούν λοιπόν ότι η χρήση μάσκας είναι αναγκαία στους δημόσιους χώρους, ακόμα και όταν πρόκειται για τουαλέτα και ότι πρέπει το κάλυμμα να είναι κλειστό πριν πατηθεί το καζανάκι!

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα