ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ιατρική πρωτοπορία αλλάζει όσα γνωρίζουμε για τη θεραπεία της λευχαιμίας

30 Ιανουαρίου 2024, 09:00

images

Η υιοθέτηση CD19 CAR (Χιμαιρικός Υποδοχέας Αντιγόνου) Τ-κυττάρων έχει αναδειχθεί ως μια επιτυχημένη κι εγκεκριμένη θεραπεία για την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία Β-κυττάρων (B-ALL). Ωστόσο, ένα υψηλό ποσοστό υποτροπής 30% με 60% της θεραπείας με Τ-κύτταρα CAR, παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα. Ο υποψήφιος για το Βραβείο Καινοτομίας Chao Ma, Ph.D., επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Tandon School of Engineering εξηγεί: 

«Για να καλύψουμε το κενό μεταξύ των μελετών σε ζώα και της κλινικής μετάφρασης, δημιουργήσαμε το «λευχαιμία-σε-τσιπ» για να μελετήσουμε τα αποτελέσματα της ανοσοθεραπείας με CAR T-κύτταρα πριν από την κλινική χορήγηση.

Αυτή η μοναδική προκλινική πλατφόρμα, επιτρέπει ένα νέο πρότυπο κλινικής δοκιμής, παρέχοντας μια ακριβή, αξιόπιστη και πολυδιάστατη αξιολόγηση της θεραπείας με κύτταρα CAR T, η οποία μπορεί εύκολα να επεκταθεί για να αξιολογήσει πολλές άλλες ανοσοθεραπείες για διαφορετικούς καρκίνους του αίματος, ως συμπαγείς όγκους και όχι μόνο.

Εφαρμόζουμε αυτήν την τεχνολογία για να αναλύσουμε τη θεραπεία με κύτταρα CAR T στην οξεία μυελοειδή λευχαιμία (AML) στο εργαστήριο και άλλες μελέτες θεραπείας με κύτταρα CAR T σε συμπαγείς όγκους, όπως το αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου.

Διαπιστώσαμε ότι η ενσωμάτωση του αγγειακού δικτύου και του ανοσοποιητικού στο σύστημα λευχαιμία-σε-τσιπ, επιτρέπει την δημουργία ενός αξιόπιστου συστήματος in vitro, το οποίο μπορεί να παρέχει συστηματική δοκιμή της θεραπείας με CAR T κύτταρα που κυμαίνονται από εξαγγείωση Τ κυττάρων, διάγνωση λευχαιμίας, ανοσολογική ενεργοποίηση, κυτταροτοξικότητα και θανάτωση σε αμοιβαίες αλληλεπιδράσεις με το μικροπεριβάλλον του μυελού των οστών.

Οι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε ένα μόνο είδος θεραπείας κάθε φορά. Ας υποθέσουμε ότι μπορούμε να ενσωματώσουμε δείγματα ασθενών στην πλατφόρμα μας για να αναπτύξουμε μοντέλα τσιπ οργάνων για συγκεκριμένους ασθενείς. Σε αυτήν την περίπτωση, θα μας επιτρέψει να εξετάσουμε παράλληλα πολλαπλές θεραπείες για να εντοπίσουμε τη βέλτιστη ανοσοθεραπεία για συγκεκριμένους ασθενείς.

Συνεργαζόμαστε με κλινικούς γιατρούς για να δοκιμάσουμε αυτήν την τεχνική με δείγματα ασθενών από κλινικές δοκιμές. Ελπίζουμε να παρέχουμε in vitro συστήματα ειδικά για ασθενείς που υλοποιούν τη λεγόμενη «κλινική δοκιμή σε τσιπ»».

Σχετικά Άρθρα