ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ιανουάριος: Ο κατάλληλος μήνας για ένα διάλειμμα από το αλκοόλ

07 Ιανουαρίου 2023, 08:00

images

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αποφασίσετε να κάνετε ένα διάλειμμα από το αλκοόλ. Ίσως καταναλώσατε λίγο παραπάνω κατά τη διάρκεια των εορτών ή θέλετε να ξεκινήσετε δίαιτα ή άσκηση και το ποτό σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές από το CNN Health που ίσως να σας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια.

Ανακαλύψτε το λόγο

"Το να είστε ξεκάθαροι σχετικά με το στόχο σας βοηθά να τον μετατρέψετε σε συνήθεια", αναφέρει η Δρ Sarah Wakeman, ιατρική διευθύντρια της Πρωτοβουλίας Διαταραχών Χρήσης Ουσιών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Συγκεκριμένοι στόχοι, όπως η υιοθέτηση νέων συνηθειών ύπνου ή μια ρουτίνα άσκησης, θα βοηθήσουν στην ευκολότερη διακοπή του ποτού, προσέθεσε.

Μοιραστείτε το στόχο σας με άλλους

Η ενημέρωση μερικών φίλων ή μελών της οικογένειας για το στόχο σας μπορεί να σας βοηθήσει να τον πετύχετε, λένε άλλοι ειδικοί. Για μερικούς ανθρώπους μπορεί να είναι αποτελεσματικό να ανακοινώσουν το σχέδιό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να προσκαλέσουν άλλους να συμμετάσχουν και να αναφέρουν την πρόοδό τους.

Πιείτε ένα mocktail

Το ποτό συνδέεται συχνά με κοινωνικές συγκεντρώσεις ή στιγμές διασκέδασης. Αυτό μπορεί να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλό σας να βλέπει το αλκοόλ ως κάτι διασκεδαστικό. Μπορείτε να καταπολεμήσετε αυτές τις ορμές, αντικαθιστώντας το ποτό της επιλογής σας με κάτι εξίσου εορταστικό ή γευστικό, λένε οι ειδικοί.

«Για μερικούς ανθρώπους μπορεί να είναι απλώς ανθρακούχο νερό και για άλλους είναι στην πραγματικότητα ένα mocktail (κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ) ή κάποιο είδος μη αλκοολούχου ποτού που είναι διασκεδαστικό και εορταστικό», είπε η Wakeman.

Παρακολουθήστε την πρόοδο, το στόχο και τα συναισθήματά σας

Ακόμα κι αν δεν καταλήξετε να κόψετε τελείως το αλκοόλ, η παρακολούθηση των συναισθημάτων και των παρορμήσεων σας να ανακαλύψετε τα ερεθίσματα σας μπορεί να είναι χρήσιμη, δήλωσε η Wakeman.

«Ακόμα κι αν δεν είστε ακόμα έτοιμοι να κάνετε αλλαγές, το να κρατάτε απλώς ένα ημερολόγιο για το πότε πίνετε, τις περιστάσεις κατά τις οποίες πίνετε περισσότερο και πώς νιώθετε εκείνη τη στιγμή, αυτό μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να εντοπίσετε κάποιες καταστάσεις κατά τις οποίες είναι πιο πιθανό να πιείτε».

Παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας

Υπάρχει ένα επιπλέον κομμάτι που είναι σημαντικό για την επίτευξη του στόχου αυτού. Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε εάν εσείς - ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο - εμφανίζετε αρνητικά συμπτώματα από τη μείωση του αλκοόλ. Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια για να πετύχετε το στόχο σας.



Σχετικά Άρθρα