ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΗΠΑ: Η πλήρης μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα σώσει 90.000 ζωές έως το 2050

08 Ιουνίου 2023, 07:00

images

Εάν τα κλασικά βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα καταργούνταν οριστικά από τις ΗΠΑ έως το 2035, και τα αντικαταστούσαν με οχήματα μηδενικών εκπομπών - ηλεκτρικά αυτοκίνητα, φορτηγά και SUV – θα σημειώνονταν περί τις 90.000 λιγότεροι πρόωροι θάνατοι μέχρι το 2050. Αυτό αναφέρει νέα έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης Πνευμονολόγων. 

Ωστόσο, η χώρα θα πρέπει επίσης να κάνει βήματα προκειμένου κινηθεί περισσότερο προς την καθαρή ηλεκτρική ενέργεια χωρίς καύση  –όπως η αιολική, η ηλιακή, η υδροηλεκτρική, η γεωθερμική και η πυρηνική ενέργεια– για να δει το όφελος αυτό στην υγεία των πολιτών της.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, οι άνθρωποι στις ΗΠΑ θα έχουν 2,2 εκατομμύρια λιγότερες κρίσεις άσθματος και 10,7 εκατομμύρια λιγότερες χαμένες εργάσιμες ημέρες και η χώρα θα κερδίσει 978 δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημόσια υγεία με τη μετάβαση σε καθαρότερα οχήματα και καθαρότερη παροχή ρεύματος.

Η αλλαγή θα απαιτούσε μια επένδυση εκ των προτέρων, αναφέρει ο Δρ Jason West, ο οποίος μελετά τη ρύπανση και τον αντίκτυπό της στη δημόσια υγεία, αλλά τα οφέλη μπορεί να υπερβαίνουν το κόστος αυτών των ενεργειών αρχικά.

«Υπάρχουν τεράστια οφέλη για την υγεία που πρέπει να αποκομιστούν με τη γενική μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα», δήλωσε ο West, καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών και Μηχανικής στο Gillings School of Global Public Health στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, ο οποίος δεν ασχολήθηκε με τη νέα έκθεση. 

«Το άλλο μέρος της έκθεσης λέει ότι αυτό το θετικό για την υγεία αποτέλεσμα, επέρχεται όταν συνδυάζεται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς καύση. Άρα και αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι. Δεν είναι απλώς η μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα, αλλά παρέχει την επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για αυτά τα ηλεκτρικά οχήματα. Αυτή θα μπορούσε να είναι από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αιολική και ηλιακή ενέργεια ή πιθανώς πυρηνικά».

Η αυτοκινητοβιομηχανία και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνουν μεγάλα βήματα για να επιταχύνουν την αλλαγή σε οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων.Σχετικά Άρθρα