ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΗΠΑ: Η εταιρεία εγκεφαλικών τσιπ του Elon Musk έλαβε την έγκριση για μελέτη σε ανθρώπους

29 Μαΐου 2023, 07:00

images

Η εταιρεία παραγωγής τσιπ εγκεφάλου του Elon Musk, υποστηρίζει ότι έχει λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τη διεξαγωγή των πρώτων δοκιμών σε ανθρώπους. Η εταιρεία εμφυτευμάτων Neuralink θέλει να βοηθήσει στην αποκατάσταση της όρασης και της κινητικότητας στους ανθρώπους με αντίστοιχες αναπηρίες, συνδέοντας τους εγκεφάλους με τους υπολογιστές.

Μάλιστα, η Neuralink αναφέρει ότι δεν έχει άμεσα σχέδια για την έναρξη αναζήτησης συμμετεχόντων. Οι προηγούμενες ελπίδες του Elon Μασκ περί έναρξης των δοκιμών απέβησαν φρούδες, όπως μεταδίδει το BBC News.Με τη σειρά του, ο FDA δήλωσε ότι επιβεβαιώνει την ανακοίνωση της Neuralink.

Το προηγούμενο αίτημα της Neuralink να κερδίσει την έγκριση του FDA, απορρίφθηκε για λόγους ασφαλείας. Η Neuralink ελπίζει να χρησιμοποιήσει τα μικροτσίπ της για τη θεραπεία παθήσεων όπως η παράλυση και η τύφλωση και να βοηθήσει ορισμένα άτομα με αναπηρία να χρησιμοποιούν την τεχνολογία. Τα τσιπ - τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε πιθήκους - έχουν σχεδιαστεί για να ερμηνεύουν τα σήματα που παράγονται στον εγκέφαλο και να μεταδίδουν πληροφορίες σε συσκευές μέσω Bluetooth.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι τα εμφυτεύματα εγκεφάλου της Neuralink, θα απαιτήσουν εκτεταμένες δοκιμές για να ξεπεραστούν τεχνικές και ηθικές προκλήσεις, εάν πρόκειται να γίνουν ευρέως διαθέσιμα.

Ανακοινώνοντας τα νέα στο Twitter, η Neuralink μίλησε για ένα «σημαντικό πρώτο βήμα που μια μέρα θα επιτρέψει στην τεχνολογία μας να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους». Η έγκριση ήταν «το αποτέλεσμα της απίστευτης δουλειάς της ομάδας Neuralink σε στενή συνεργασία με τον FDA».

Η εταιρεία υποσχέθηκε περισσότερες πληροφορίες "σύντομα" σχετικά με τα σχέδια εγγραφής των συμμετεχόντων στη δοκιμή, ενώ ο ιστότοπός της υπόσχεται ότι η «ασφάλεια, η προσβασιμότητα και η αξιοπιστία» αποτελούν προτεραιότητες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μηχανικής της.

Τέλος, η ανακοίνωση σχετικά με την έγκριση του FDA για ανθρώπινες δοκιμές, έρχεται μετά από την πρόσφατη είδηση για μια παρόμοια ανακάλυψη που περιλαμβάνει εμφυτεύματα εγκεφάλου από Ελβετούς ερευνητές. Ένας παράλυτος άνδρας από την Ολλανδία μπόρεσε να περπατήσει απλά σκεπτόμενος - χάρη σε ένα σύστημα εμφυτευμάτων που μεταδίδουν ασύρματα τις σκέψεις του στα πόδια του.Σχετικά Άρθρα