ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΗΠΑ: Φυλετικές ανισότητες επηρεάζουν τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού

12 Οκτωβρίου 2022, 07:00

images

Το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει μειωθεί σημαντικά. Ωστόσο, οι έγχρωμες γυναίκες εξακολουθούν να είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από αυτού του είδους τον καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου.

Συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο CA: A Cancer Journal for Clinicians, διαπιστώνει ότι συνολικά, το ποσοστό θνησιμότητας μειώθηκε κατά 43% μέσα σε τρεις δεκαετίες, από το 1989 έως το 2020, γεγονός που μεταφράζεται σε 460.000 λιγότερους θανάτους από καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Όταν τα δεδομένα αναλύθηκαν με κριτήριο τη φυλή, οι γυναίκες της μαύρης φυλής είχαν χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σε σύγκριση με τις λευκές γυναίκες, αλλά το ποσοστό θανάτου ήταν 40% υψηλότερο σε αυτές.

«Τα ποσοστά θανάτων μειώνονται στις μαύρες γυναίκες, όπως και σε όλες σχεδόν τις άλλες ομάδες, αλλά εξακολουθούμε να βλέπουμε το ίδιο χάσμα», δήλωσε η Rebecca Siegel, επιστημονική διευθύντρια Έρευνας και Επιτήρησης στην Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.

Ερευνητές από την American Cancer Society, το Emory University και την Weill Cornell Medicine, ανέλυσαν δεδομένα για τη συχνότητα εμφάνισης και τους θανάτους από καρκίνο του μαστού από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και τα μητρώα στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, που χρονολογούνται από το 1975.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότητα του καρκίνου του μαστού, έχει αυξηθεί με αργούς ρυθμούς από το 2004, κατά περίπου 0,5% ετησίως, κυρίως λόγω της έγκαιρης και ταχύτερης διάγνωσης της νόσου σε αρχικό, εντοπισμένο στάδιο.

Αντίθετα, τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού, μειώνονται σταθερά από την κορύφωσή τους το 1989, διαπίστωσαν οι ερευνητές, ενώ παρατηρείται μείωση κατά 1,9% ετησίως από το 2002 έως το 2011 και στη συνέχεια 1,3% ετησίως από το 2011 έως το 2022.

Οι συνεχιζόμενες φυλετικές ανισότητες που επισημαίνονται στη νέα έκθεση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, δεν προκάλεσαν έκπληξη στο Δρ Samuel Cykert, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, ο οποίος έχει διεξαγάγει έρευνα για τις φυλετικές ανισότητες στη θεραπεία του καρκίνου.

«Το γεγονός ότι το κενό εξακολουθεί να υπάρχει, δεν με εκπλήσσει επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν επικεντρωθεί για να κάνουν κάτι επ' αυτού», δήλωσε ο καθηγητής, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έκθεση.

Για την εξάλειψη των φυλετικών ανισοτήτων μεταξύ των ασθενών με καρκίνο, είπε ο Cykert, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι οι μαύρες γυναίκες έχουν την ίδια πρόσβαση σε νοσοκομεία, προληπτικούς ελέγχους καρκίνου του μαστού και επαρκείς θεραπείες, ίσες με αυτές που λαμβάνουν οι λευκές γυναίκες.

«Χρειάζεστε πραγματικά δύο πράγματα: Χρειάζεστε μια αλλαγή συστήματος που να αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ανισότητες, φροντίδα και συνέπειες», κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα