ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ημικρανία: Aιτίες και θεραπεία ενός πραγματικού βασάνου

28 Δεκεμβρίου 2021, 07:00

images

Η ημικρανία αποτελεί μία πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο.  Μπορεί να είναι επεισοδιακή ή χρόνια: Εάν αντιμετωπίζετε πόνο ημικρανίας 14 ημέρες το μήνα ή λιγότερο, οι γιατροί ταξινομούν την πάθηση ως επεισοδιακή. Εάν αισθάνεστε τον πόνο 15 ημέρες το μήνα ή περισσότερες και έχετε άλλα συμπτώματα ημικρανίας τις περισσότερες από αυτές τις ημέρες, οι γιατροί θεωρούν ότι είναι χρόνια ημικρανία.

Αιτίες

Αν και η ακριβής αιτία είναι ασαφής, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει μερικούς παράγοντες που συμβάλλουν, όπως είναι:

-γενετικοί παράγοντες,

-περιβαλλοντικοί παράγοντες,

-επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα,

-ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο.

Τι μπορεί να πυροδοτήσει την ημικρανία;

Συχνά, εμπλέκονται τρόφιμα και ποτά, όπως είναι το αλκοόλ, ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί, το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, η σοκολάτα, ο καφές, τα αλλαντικά και κάθε τροφή που έχει έντονη μυρωδιά, συντηρητικά και γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, το γλουταμινικό μονονάτριο, το οποίο είναι περισσότερο γνωστό ως MSG, και τα νιτρικά άλατα, τα οποία είναι συχνά σε επεξεργασμένα κρέατα.

Άλλοι συνήθεις παράγοντες ενεργοποίησης περιλαμβάνουν τα εξής:

Παράλειψη γευμάτων.

Άσκηση.

Αφυδάτωση.

Αισθητηριακή διέγερση.

Ορμονικές αλλαγές.

Ορμονικά φάρμακα.

Άλλα φάρμακα.

Στρες.

Ακανόνιστος ύπνος.

Αλλαγές καιρού.

Χρόνος μπροστά στην οθόνη.

Παράγοντες κινδύνου

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν: 

Ηλικία. Ένα πρώτο επεισόδιο ημικρανίας μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά τα περισσότερα άτομα με ημικρανία έχουν το πρώτο τους επεισόδιο κατά την εφηβεία.

Οικογενειακό ιστορικό. Εάν ένα στενό μέλος της οικογένειας έχει ημικρανία, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, το 90 τοις εκατό των ατόμων με την πάθηση έχουν οικογενειακό ιστορικό. Εάν ένας γονέας έχει ημικρανία, ο κίνδυνος σας είναι περίπου 50 τοις εκατό . Αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται στο 75 τοις εκατό εάν και οι δύο γονείς έχουν ημικρανία.

Φύλο. Κατά την παιδική ηλικία, η ημικρανία είναι πιο συχνή στους άνδρες. Μετά την εφηβεία, οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να το έχουν. Ο κίνδυνος ημικρανίας συνεχίζει να αυξάνεται στις γυναίκες μέχρι την ηλικία των 40 ετών και στη συνέχεια αρχίζει να μειώνεται.

Θεραπεία

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα ημικρανίας, κλείστε ένα ραντεβού με έναν γιατρό. Αφού επιβεβαιώσει τη διάγνωση, μπορείτε να εργαστείτε μαζί για να προσδιορίσετε ποιους παράγοντες πυροδότησης της ημικρανίας πρέπει να αποφύγετε και ποιες θεραπευτικές επιλογές να δοκιμάσετε.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι θεραπείας για την ημικρανία: Οξεία και προληπτική θεραπεία. Η οξεία θεραπεία λαμβάνεται κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου ημικρανίας για να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να τα εμποδίσει να επιδεινωθούν με φάρμακα, συνταγογραφούμενα ή μη.

Αντίθετα, η προληπτική θεραπεία στοχεύει στη μείωση της συχνότητας, της σοβαρότητας και της διάρκειας των επεισοδίων ημικρανίας πριν ξεκινήσουν. Οι επιλογές περιλαμβάνουν φάρμακα και διαδικασίες, καθώς και αλλαγές στον τρόπο ζωής.


Σχετικά Άρθρα