ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ηλικιωμένοι, χρόνια πάσχοντες, έγκυες και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό πρώτοι στα εμβόλια

07 September 2022, 07:00

images

Οι ευρωπαϊκές Αρχές και ο ΕΜΑ (ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων), συνέστησαν να δοθεί προτεραιότητα στους ηλικιωμένους και στα άτομα που κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό, όταν θα χορηγηθούν τα νέα, προσαρμοσμένα εμβόλια για την παραλλαγή Όμικρον. Αμέσως μετά, έρχονται οι έγκυες και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Ο ΕΜΑ ενέκρινε μόλις την περασμένη εβδομάδα ,τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna, τα οποία περιέχουν όχι μόνο το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2 αλλά και την υποπαραλλαγή ΒΑ.1 της Όμικρον.

«Το ECDC και ο ΕΜΑ συνιστούν οι αναμνηστικές δόσεις να χορηγούνται κατά προτεραιότητα στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρή μορφή της ασθένειας, λόγω ορισμένων παραγόντων κινδύνου», ανέφεραν οι δύο υπηρεσίες. Στα ευάλωτα άτομα, περιλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών, οι ανοσοκατεσταλμένοι, όσοι πάσχουν από άλλα νοσήματα και οι έγκυες.

Οι ευρωπαϊκές Αρχές, συμπλήρωσαν επίσης ότι τα αρχικά εμβόλια θα πρέπει να χορηγηθούν σε άτομα που έχουν κάνει τις προηγούμενες δόσεις στην περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμες οι δόσεις του προσαρμοσμένου εμβολίου, επειδή «παραμένουν αποτελεσματικά κατά της σοβαρής μορφής της ασθένειας, της νοσηλείας και του θανάτου».

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι τα νέα αυτά εμβόλια, στοχεύουν το αρχικό στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Γιουχάν της Κίνας, ωστόσο αποδείχτηκαν λιγότερο αποτελεσματικά στις επόμενες παραλλαγές. Μετά τις παραλλαγές Άλφα και Δέλτα, φέτος κυριάρχησαν σε όλον τον κόσμο η Όμικρον και οι υποπαραλλαγές της με την Όμικρον 5, να είναι σήμερα πρώτη σε κρούσματα.

Σχετικά Άρθρα