ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ηλικιωμένοι και long COVID: Τρόποι αντιμετώπισης

06 Ιουνίου 2022, 07:00

images

Οι ηλικιωμένοι που έχουν περάσει την COVID-19 είναι πιο πιθανό να έχουν επίμονα συμπτώματα, όπως κόπωση, δύσπνοια, μυϊκούς πόνους, αίσθημα παλμών, πονοκεφάλους, πόνους στις αρθρώσεις και δυσκολία στη μνήμη και τη συγκέντρωση. Αυτά τα προβλήματα συνδέονται με τη μακροχρόνια COVID και αφορούν λιγότερο συχνά τους νεότερους ασθενείς.

Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθούν οι παρατεταμένες συνέπειες της COVID από ασθένειες που είναι κοινές σε ηλικιωμένους, όπως οι πνευμονικές παθήσεις, οι καρδιακές παθήσεις και η ήπια γνωστική εξασθένηση. Δεν υπάρχουν διαγνωστικά τεστ ή συνιστώμενες θεραπείες για μακροχρόνια COVID, ενώ παράλληλα οι βιολογικοί μηχανισμοί που διέπουν τις επιπτώσεις της παραμένουν ελάχιστα κατανοητοί.

«Ο εντοπισμός της μακροχρόνιας COVID σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με άλλες ιατρικές παθήσεις είναι δύσκολος», παραδέχτηκε ο Δρ Nathan Erdmann, επίκουρος καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στη Σχολή Ιατρικής Heersink του Μπέρμιγχαμ.

Τι πρέπει να κάνουν, λοιπόν, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας εάν δεν αισθάνονται καλά, εβδομάδες μετά τη νόσηση από COVID-19;

-Ζητήστε ιατρική βοήθεια. «Αν ένα ηλικιωμένο άτομο ή ο φροντιστής του παρατηρήσει ότι έχουν περάσει ένας ή δύο μήνες από την COVID-19 και κάτι δεν πάει καλά και ο ασθενής έχει χάσει πολύ βάρος ή είναι εξαιρετικά αδύναμος ή ξεχνάει — αξίζει να πάει για ένα τσεκ απ», δήλωσε η Δρ Liron Sinvani, διευθύντρια της υπηρεσίας γηριατρικών νοσοκομείων στο Northwell Health.

Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί: Πολλοί γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχουν χάσει τον τρόπο αναγνώρισης και διαχείρισης της μακροχρόνιας COVID-19. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετή  βοήθεια από το γιατρό σας, σκεφτείτε να ζητήσετε παραπομπή σε μια κλινική μακροχρόνιας COVID-19 ή σε έναν ειδικό που επισκέπτεται όσους νοσούν με κορωνοϊό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, να είστε έτοιμοι να είστε υπομονετικοί. 

-Επανέλθετε σταδιακά. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς τείνουν να χάνουν τη δύναμη και τη φυσική τους κατάσταση μετά από σοβαρή ασθένεια και ο όγκος του αίματος και οι μύες της καρδιάς τους θα αρχίσουν να συρρικνώνονται σε λίγες εβδομάδες εάν ξαπλώνουν στο κρεβάτι ή είναι αδρανείς, δήλωσε η Δρ Erica Spatz, αναπληρώτρια καθηγήτρια Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ζάλη ή ταχυκαρδία όταν σηκωθείτε.

Ακολουθώντας τις πρόσφατες συστάσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, η Spatz συμβουλεύει τους ασθενείς που έχουν αναπτύξει αυτά τα συμπτώματα μετά την COVID-19 να πίνουν περισσότερα υγρά, να καταναλώνουν περισσότερο αλάτι και να φορούν κάλτσες συμπίεσης.

-Μην πιεστείτε να επανέλθετε. Οι ηλικιωμένοι συνήθως δυσκολεύονται να ανακάμψουν από σοβαρές ασθένειες. Είναι απαραίτητο να μάθετε πώς να βάζετε προτεραιότητες και να μη βιάζεστε. «Σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών, ανακαλύψαμε ότι το να πιέζονται οι ασθενείς θα τους κάνει πραγματικά χειρότερα», είπε ο Δρ Greg Vanichkachorn, διευθυντής του Προγράμματος Αποκατάστασης COVID-19 της Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.




Σχετικά Άρθρα