ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υστερεκτομή βελτιώνει την ποιότητα ζωής γυναικών με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

05 Ιουνίου 2023, 08:00

images

Δοκιμή σε γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με χαμηλό κίνδυνο μετάστασης, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η απλή υστερεκτομή, αντί της ριζικής, είχε παρόμοια αποτελέσματα όσον αφορά την απαλλαγή από τον καρκίνο, ένα εύρημα που ορισμένοι γιατροί λένε ότι θα μπορούσε να είναι κρίσιμο.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της American Society of Clinical Oncology στο Σικάγο, έδειξαν επίσης ότι οι ασθενείς με την απλούστερη χειρουργική επέμβαση είχαν λιγότερες επιπλοκές και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Μία απλή υστερεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου της. Συνήθως, ο κόλπος, οι λεμφαδένες, οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες παραμένουν ως έχουν, αλλά μπορεί επίσης να αφαιρεθούν. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει μέσω μιας τομής στην κοιλιά ή μιας μικρής τομής στον κόλπο ή ακόμη και μέσω λαπαροσκοπικής χειρουργικής, κατά την οποία ο γιατρός εισάγει ένα χειρουργικό όργανο μέσω μικρής τομής στο δέρμα.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Αυτές που έκαναν απλή επέμβαση και αυτές που έκαναν ριζική υστερεκτομή. Η ομάδα της ριζικής υστερεκτομής είχε τρεις φορές περισσότερους τραυματισμούς της ουροδόχου κύστης, σχεδόν διπλάσιους τραυματισμούς της ουρήθρας και στατιστικά περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες μέσα σε περίπου 4 εβδομάδες. Η ακράτεια ούρων και η κατακράτηση ούρων ήταν στατιστικά χειρότερες με ριζική υστερεκτομή. Η σεξουαλική λειτουργία ήταν επίσης καλύτερη στην ομάδα της απλής υστερεκτομής και υπήρχε λιγότερος σεξουαλικός πόνος. Οι έρευνες έδειξαν καλύτερη ποιότητα ζωής για ασθενείς με απλή υστερεκτομή.

Η μελέτη είναι μια «πολυαναμενόμενη πρόοδος στον τομέα», δήλωσε η Δρ Kathleen Moore, η προικισμένη έδρα της Virginia Kerley Cade στην Αναπτυξιακή Θεραπευτική Καρκίνου και καθηγήτρια γυναικολογικής ογκολογίας στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα. Εάν τα ευρήματα οδηγήσουν σε μια αλλαγή στην πρακτική για τους χειρουργούς, θα μπορούσε να «αλλάξει την τροχιά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως».





Σχετικά Άρθρα