ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

H τεχνητή νοημοσύνη είναι ισχυρό εργαλείο για τη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας

09 September 2023, 08:00

images

Η υπογονιμότητα επηρεάζει το 7% του ανδρικού πληθυσμού. Τώρα η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος. Ο Δρ Steven Vasilescu αναφέρει ότι το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από τον ίδιο και την ομάδα του, μπορεί να εντοπίσει σπέρμα σε δείγματα που έχουν ληφθεί από άνδρες με πρόβλημα υπογονιμότητας, 1.000 φορές πιο γρήγορα από ένα ζευγάρι μάτια κάποιου επιστήμονα.

«Μπορεί να αναδείξει ένα δυνητικά βιώσιμο σπέρμα πριν ακόμη μπορέσει ο άνθρωπος να επεξεργαστεί αυτό που κοιτάζει», σημειώνει. Ο Δρ Vasilescu είναι βιοϊατρικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ (UTS), στην Αυστραλία, και ιδρυτής της ιατρικής εταιρείας NeoGenix Biosciences. Το σύστημα που έχουν αναπτύξει ο ίδιος και οι συνεργάτες του ονομάζεται SpermSearch.

Αυτό έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους άνδρες που δεν έχουν καθόλου σπέρμα στην εκσπερμάτισή τους, το 10% των υπογόνιμων ανδρών, μια κατάσταση που ονομάζεται μη αποφρακτική αζωοσπερμία (NOA). Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα μικρό μέρος των όρχεων, αφαιρείται χειρουργικά και μεταφέρεται σε εργαστήριο, όπου ένας εμβρυολόγος μπορεί να ψάξει για υγιές σπέρμα.

Ο ιστός αποσπάται και εξετάζεται σε μικροσκόπιο. Εάν βρεθεί βιώσιμο σπέρμα, μπορεί να διαχωριστεί και να εγχυθεί σε ένα ωάριο. Αυτή η διαδικασία, αναφέρει ο Δρ Vasilescu, μπορεί να διαρκέσει 6 ή 7 ώρες, απαιτώντας πλήθος προσωπικού και υπάρχει κίνδυνος κόπωσης και λάθους.

Αντίθετα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, το SpermSearch μπορεί να βρει υγιές σπέρμα σε δευτερόλεπτα, όταν οι φωτογραφίες των δειγμάτων ανεβαίνουν αμέσως στον υπολογιστή. Για να επιτύχουν αυτή την ταχύτητα, ο Δρ Vasilescu και οι συνεργάτες του προγραμμάτισαν την AI να αναγνωρίζει το σπέρμα σε αυτά τα πολύπλοκα δείγματα ιστών, προβάλλοντάς της χιλιάδες τέτοιες εικόνες.

Σε δημοσιευμένη επιστημονική εργασία, η ομάδα βιοϊατρικής μηχανικής του UTS είπε ότι σε μια δοκιμή το SpermSearch εντόπισε σπέρμα 1.000 φορές ταχύτερα από έναν έμπειρο εμβρυολόγο. Ωστόσο, το SpermSearch δεν έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει τους εμβρυολόγους, αλλά μάλλον για να λειτουργεί ως βοηθητικό εργαλείο.

Σχετικά Άρθρα