ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η "ταπεινή" κολχικίνη αναδεικνύεται σε σωτήρια θεραπεία κατά της COVID-19

25 Ιανουαρίου 2021, 07:00

images

Το γύρο του κόσμου κάνουν από χθες τα αποτελέσματα της μεγάλης καναδικής πολυκεντρικής μελέτης COLCORONA, για την χρήση της φαρμακευτικής ουσίας κολχικίνη στην θεραπεία ασθενών με COVID-19. 

Σε 4.159 ασθενείς με COVID-19 που διαγνώσθηκαν με PCR, η χορήγηση κολχικίνης μείωσε 25% την ανάγκη νοσοκομειακής νοσηλείας, 50% την ανάγκη διασωλήνωσης και μείωσε την θνητότητα κατά 44%. Τα δεδομένα αυτά, αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά την θεραπευτική προσέγγιση σε ασθενείς με COVID-19.

Το παλαιό, φθηνό φάρμακο, κολχικίνη εμποδίζει την δημιουργία εκτεταμένης φλεγμονής και μειώνει τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης από COVID-19. Την ανακάλυψη έκαναν πρώτοι το περασμένο καλοκαίρι Έλληνες γιατροί που απλά τώρα επιβεβαιώνονται.

Με δημοσίευση στο JAMA Network Open το περασμένο καλοκαίρι, μία μεγάλη ομάδα Ελλήνων ερευνητών από 26 ερευνητικά κέντρα, με εποπτεύοντα τον ομ. καθηγητή Καρδιολογίας ΕΚΠΑ και βουλευτή Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη και επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Σπυρίδωνα Δευτεραίο, είχε καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα για την κολχικίνη για νοσηλευόμενους ασθενείς.

Τώρα, μια μεγαλύτερη μελέτη από τον Καναδά που μελέτησε τις περιπτώσεις έξω-νοσοκομειακών νοσούντων από νέο κορωνοϊό, έρχεται να ολοκληρώσει το έργο και να αλλάξει παγκοσμίως την αντιμετώπιση της πανδημίας…

Όπως εξήγησε στο ygeiawatch ο κ. Στεφανάδης, «η ελληνική πολυκεντρική μελέτη GRECCO 19 που διεξήχθη από αρχές της άνοιξης του 2020 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του καλοκαιριού περιλαμβάνοντας τις περιπτώσεις 105 ασθενών από 26 νοσοκομεία, έδειξε ότι η κολχικίνη, ένα παλιό καρδιολογικό φάρμακο, βελτιώνει σημαντικά την πρόγνωση σε νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19».

Αλλά μέσω ποιού ακριβώς μηχανισμού βελτιώνει την κατάσταση αυτών των ασθενών; Όπως μας είπε ο καθηγητής, «μειώνει το ποσοστό αυτών που χρειάζεται διασωλήνωση καθώς βελτίωση βιοχημικούς δείκτες και ειδικά περιορίζει την «καταιγίδα των κυτοκινών» και την φλεγμονώδη αντίδραση στην οποία οφείλεται η κακή εξέλιξη των ασθενών αυτών». Στη δημοσίευση συμμετείχαν πολλά γνωστά ονόματα λοιμωξιολόγων από την Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων στην Ελλάδα όπως είναι ο κ. Τσιόδρας, ο κ. Σύψας, ο κ. Γαργαλιάνος, η κ. Κοτανίδου και ο κ. Γώγος, και θεωρήθηκε παγκοσμίως ως μία πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια που ήρθε στην καρδιά του πρώτου κύματος της πανδημίας να δώσει μία νέα κατεύθυνση…

«Η καναδική μελέτη τάραξε πολύ τα νερά και είναι πολύ σημαντική. Διεξήχθη σε έξω-νοσοκομειακούς ασθενείς που είχαν θετικό PCR τεστ. Τους χορηγήθηκε  κολχικίνη και τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά: 44% μείωσε τη θνητότητα, 25% μείωσε την ανάγκη νοσηλείας και 50% μείωσε την ανάγκη για διασωλήνωση», εξηγεί ο καθηγητής. Και αυτό, σε ασθενείς κάθε ηλικίας, από πολύ νέους ως ηλικιωμένους.

«Νομίζω ότι μάς ανοίγει μια νέα προοπτική αντιμετώπισης της νόσου έξω από το νοσοκομείο. Κι αυτό, εκτός από τα ευεργετήματα για τους ασθενείς, είναι πολύ θετικό και για τα συστήματα υγείας κάθε χώρας καθώς δεν θα πιέζονται το ίδιο και θα μπορούν να φροντίζουν πιο αποτελεσματικά όσους έχουν πραγματικά ανάγκη», καταλήγει ο κ. Στεφανάδης.

Η κολχικίνη είναι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο που στην καρδιολογία χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της περικαρδίτιδας. Είναι ένα παλιό φάρμακο, φθηνό, που χρησιμοποιείται επίσης στην αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας.



Σχετικά Άρθρα