ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Σκωτία δημοσίευσε 10ετές σχέδιο μείωσης των διαγνώσεων καρκίνου τελικού σταδίου

19 Ιουνίου 2023, 07:00

images

Η κυβέρνηση της Σκωτίας δημοσίευσε τη νέα στρατηγική της για τον καρκίνο, η οποία στοχεύει στο να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ατόμων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο. Το 10ετές σχέδιο σκοπεύει επίσης να μειώσει τις ανισότητες στην Υγεία που συνδέονται με τη νόσο. Περίπου το 42% των καρκίνων, διαγιγνώσκονται σε προχωρημένα στάδια στη χώρα αυτή.

Φιλοδοξία της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας είναι να μειώσει τον αριθμό των ατόμων που διαγιγνώσκονται στα στάδια τρία και τέσσερα σε 24% έως το 2033. Αυτό θα σήμαινε περίπου 5.000 λιγότερα άτομα που θα διαγνωστούν με μεταγενέστερο στάδιο της νόσου σε 10 χρόνια. Η στρατηγική περιλαμβάνει ένα 3ετές σχέδιο δράσης για τον καρκίνο που περιλαμβάνει 136 δράσεις. Και τα δύο σχέδια επικεντρώνονται στη βελτίωση όλων των τομέων των υπηρεσιών για τον καρκίνο, από την πρόληψη και τη διάγνωση έως τη θεραπεία και τη φροντίδα μετά τη θεραπεία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους καρκίνους με τις λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας στοχεύει να μειώσει τον αριθμό των ατόμων με καρκίνο όψιμου σταδίου μέσω συνεχών επενδύσεων στο Πρόγραμμα Detect Cancer Earlier (DCE). Επιπλέον, το σχέδιο φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις ανισότητες που σχετίζονται με τον καρκίνο:

- Υπάρχει επί του παρόντος 20% χειρότερη απορρόφηση του προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές σε σύγκριση με τις λιγότερο υποβαθμισμένες

- Όσοι ζουν στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα

- Οι θάνατοι που σχετίζονται με τον καρκίνο είναι 74% υψηλότεροι στον πληθυσμό με τις περισσότερες στερήσεις από ό,τι στο λιγότερο στερημένο πληθυσμό.  

- Η κυβέρνηση της Σκωτίας θέλει επίσης να βελτιώσει την προσβασιμότητα στις υπηρεσίες σε αγροτικές και παράκτιες κοινότητες.

Η Lorraine Dallas, πρόεδρος της Taskforce Less Survivable Cancers Scotland και διευθύντρια στο Roy Castle Lung Cancer Foundation, είπε ότι η στρατηγική ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Δήλωσε συγκεκριμένα: "Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για την επιβίωση σε ό,τι αφορά τον καρκίνο. Γνωρίζουμε ότι οι καρκίνοι με λιγότερες πιθανότητες επιβιώσεις είναι πολύ πιο πιθανό να διαγνωστούν στα τελευταία στάδια της νόσου και αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στις επιλογές θεραπείας".




Σχετικά Άρθρα