ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η παχυσαρκία συντελεί στην εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδούς

02 Ιουλίου 2019, 15:41

images

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία μεγάλης έρευνας στις ΗΠΑ πουν δείχνει ότι η παχυσαρκία ενοχοποιείται για την αύξηση των διαφοροποιημένων καρκίνων του θυρεοειδούς!

Η έρευνα, που ανέλυσε δεδομένα από τρεις μεγάλες εθνικές βάσεις δεδομένων των ΗΠΑ, παρουσιάστηκε στο ENDO 2019 (Ετήσια Συνάντηση της Εταιρείας Ενδοκρινολόγων).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι το 2015 ένας από τους έξι θηλώδεις καρκίνους του θυρεοειδούς (PTC) και τα δύο τρίτα όλων των ευμεγεθών θηλωδών όγκων του θυρεοειδούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, εμφανίζονται σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα!

«Η έκταση του αντίκτυπου της παχυσαρκίας ήταν αυτό που περιμέναμε συνολικά για τα θηλώδη καρκινώματα, αλλά μας εκπλήσσει ότι ήταν τόσο μεγάλο για τους όγκους με διάμετρο άνω των 4 εκατοστών», τόνισαν οι Αμερικανοί ερευνητές κατά την παρουσίαση της έρευνας στο συνέδριο.

Μάλιστα οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι «μπορεί να μην βλέπουμε αυτούς τους όγκους νωρίτερα, επειδή είναι πιο δύσκολο να τους ανιχνεύσουμε σε αυτούς τους ασθενείς, μέχρι να έχουν ένα ορισμένο μέγεθος. Υπάρχουν επίσης ευρήματα ότι η παχυσαρκία εκτός του ότι εμπλέκεται στην προαγωγή και ανάπτυξη όγκων του θυρεοειδούς, μπορεί να σχετίζεται με έναν πιο επιθετικό τύπο αυτών».

«Αν και η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και θηλώδους καρκινώματος έχει περιγραφεί παλαιότερα, αυτή ήταν ασαφής και αδύναμη μεθοδολογικά », ενώ «η μεγάλη ποσότητα δεδομένων και στατιστικών προσαρμογών της νέας μελέτης με πολλές μεταβλητές, βελτιώνει την εμπιστοσύνη μας ότι υπάρχει πραγματικά αυτή η σχέση» αναφέρει, σχολιάζοντας την έρευνα, ο χειρουργός ενδοκρινών αδένων, κ. Δημήτριος Γιάλβαλης.

Μια προηγούμενη μελέτη από ομάδα του National Cancer Institute των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι έχει σημειωθεί αύξηση στην επίπτωση για όγκους όλων των μεγεθών και σταδίων και ότι η θνησιμότητα από τον καρκίνο του θυρεοειδούς επίσης αυξάνεται, γεγονός που υποδηλώνει ότι «η αυξημένη διάγνωση του δεν είναι η μοναδική εξήγηση και ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες, αλλά και παράγοντες του τρόπου ζωής παίζουν το δικό τους ξεχωριστό ρόλο. Γενικά, η ανάπτυξη του καρκίνου του θυρεοειδούς συμπίπτει με την επιδημία της παχυσαρκίας, καθώς μέχρι σήμερα το 40% των ενηλίκων των ΗΠΑ είναι παχύσαρκοι, ενώ ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι η επίπτωση του καρκίνου του θυρεοειδούς στις ΗΠΑ αυξήθηκε 3,5 φορές μεταξύ 1980 και 2015, από 6,0 σε 22,3 ανά 100,000 στις γυναίκες και 2,1 έως 7,6 ανά 100,000 στους άνδρες.

Μετά τις απαραίτητες στατιστικές προσαρμογές των δεδομένων, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης θηλώδους καρκινώματος αυξήθηκε σε ασθενείς με μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Σε σύγκριση με ΔΜΣ 18,5-24,9 kg / m2, ο συνολικός σχετικός κίνδυνος PTC ήταν 1,26 για ΔΜΣ 25,0-29,9 kg / m2 και 1,30, ενώ για ΔΜΣ 30 kg / m2 υψηλότερος. Δεν υπήρχε σχέση του ΔΜΣ με το στάδιο της νόσου στη διάγνωση, ενώ επίσης δεν βρέθηκε σημαντική σχέση μεταξύ κινδύνου BMI και PTC για όγκους μικρότερους από 4 cm σε διάμετρο. Εντούτοις, μεταξύ των μεγαλύτερων από 4 cm όγκων, υπήρξε μια ισχυρή σχέση, με σχετικό κίνδυνο 2,93 για BMI 25,0-29,9 kg / m2 και 5,42 για 30 kg / m2 και άνω (σε σύγκριση με ΔΜΣ 18,5-24,9 kg / m2).

Σχετικά Άρθρα