ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε το προσδόκιμο ζωής αλλά τώρα διορθώνεται

07 Δεκεμβρίου 2023, 07:00

images

Το προσδόκιμο ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αρχίσει να αυξάνεται μετά από ιστορικές πτώσεις νωρίτερα κατά την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά απέχει πολύ από την πλήρη ανάκαμψη. Το 2022, σημειώθηκε μια αύξηση 1,1 έτους, με το προσδόκιμο ζωής να αγγίζει τα 77,5 χρόνια, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Ωστόσο, υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να ανακτηθούν τα 2,4 χρόνια ζωής που χάθηκαν τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας, με το προσδόκιμο ζωής να εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από ό,τι τα τελευταία 20 χρόνια.

Η μείωση της θνησιμότητας από τον κορωνοϊό, ήταν ο βασικός παράγοντας ο οποίος αύξησε το προσδόκιμο ζωής, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, καθώς και για όλες τις φυλετικές και εθνοτικές ομάδες, σύμφωνα με την έκθεση του CDC. Ωστόσο, η COVID-19 παραμένει η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η περαιτέρω μείωση της θνησιμότητας από τον ιό, θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής.

Περίπου 245.000 άνθρωποι πέθαναν από τον COVID-19 το 2022, συγκριτικά με τους περίπου 385.000 θανάτους το 2020 και περισσότερους από 462.000 θανάτους το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC.

Επιπλέον, οι λευκοί άνθρωποι έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από τους μαύρους στις ΗΠΑ, αλλά αυτό το χάσμα μειώνεται τις τελευταίες 3 δεκαετίες, σύμφωνα με την έκθεση του CDC. Το 2022, οι λευκοί είχαν τη μικρότερη ανάκαμψη στο προσδόκιμο ζωής, γεγονός που μείωσε ακόμη περισσότερο αυτό το χάσμα. Το προσδόκιμο ζωής για τους μαύρους ήταν 72,8 χρόνια το 2022, έναντι 77,5 ετών για τους λευκούς.

Το προσδόκιμο ζωής στους Ισπανόφωνους και τους Ασιάτες, είναι υψηλότερο από το μέσο όρο και αυτό το πλεονέκτημα αυξήθηκε επίσης το 2022, φτάνοντας τα 80 χρόνια στους Ισπανόφωνους και τα 84,5 χρόνια στους Ασιάτες, όπως δείχνουν τα στοιχεία του CDC. Ωστόσο, μόνο ο ισπανόφωνος πληθυσμός ανέκτησε περισσότερα από τα μισά χρόνια ζωής που έχασε τα 2 πρώτα χρόνια της πανδημίας.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ υστερούν στο προσδόκιμο ζωής εδώ και δεκαετίες και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι προκλήσεις για την ανάκτηση ετών απώλειας ζωής, δεν αφορούν μόνο την ανάκαμψη από την πανδημία.

«Για τη δεκαετία που προηγήθηκε της COVID-19, το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ μειώθηκε, ενώ συνέχισε να αυξάνεται σε άλλες χώρες, προκαλώντας μια δραματική διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων χωρών», δήλωσε ο Δρ Steven Wοolf, επίτιμος διευθυντής στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Κοινωνίας και Υγείας της Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια.

Σχετικά Άρθρα