ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πανδημία φεύγει με ρυθμούς αργούς αφήνοντας το αποτύπωμά της παντού

10 Μαρτίου 2022, 07:00

images

"Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, ενώ η κατανομή των εμβολίων στον κόσμο συνεχίζει να είναι σκανδαλωδώς άνιση", επισήμανε χθες ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες και συνέχισε αναφέροντας: «Ο απολογισμός της πανδημίας είναι τραγικός για την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, με πάνω από 446 εκατομμύρια κρούσματα του SARS-CoV-2 παγκοσμίως, πάνω από έξι εκατομμύρια επιβεβαιωμένους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και αναρίθμητους άλλους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας». Την ίδια ώρα, η Αυστρία αναστέλλει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Υγείας και Συνταγματικών Υποθέσεων, έξι ημέρες πριν αρχίσουν να επιδίδονται πρόστιμα για την παραβίαση του μέτρου αυτού.

Ο κ. Γκουτέρες είπε επίσης ότι «χάρη στα άνευ προηγουμένου μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και στην ανάπτυξη και τη διανομή εμβολίων με εξαιρετική ταχύτητα, πολλές περιοχές του κόσμου κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία. Αλλά θα αποτελούσε πολύ σοβαρό σφάλμα να νομίσουμε ότι τέλειωσε. Η κατανομή των εμβολίων παραμένει σκανδαλωδώς άνιση» και «ο κόσμος μας δεν επιτρέπεται να χωριστεί σε δύο ταχύτητες ανάκαμψης από την πανδημία. Οι φαρμακευτικές βιομηχανίες παράγουν 1,5 δισ. δόσεις το μήνα, αλλά σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν ακόμη την πρώτη τους δόση», συνέχισε σε αγανακτισμένο τόνο ο επικεφαλής του ΟΗΕ, μιλώντας για «αποτυχία» οφειλόμενη σε «πολιτικές και δημοσιονομικές αποφάσεις που δίνουν την προτεραιότητα στην υγεία των κατοίκων των πλουσίων χωρών σε σχέση με την υγεία των κατοίκων των φτωχών χωρών».

Πρόκειται, προειδοποίησε, για «συνταγή ώστε να υπάρξουν κι άλλες παραλλαγές, περισσότερα lockdowns, κι περισσότερη οδύνη και θυσία σε κάθε χώρα». Κάλεσε δε όλους να βάλουν τέλος «μια για πάντα» σε αυτό το «θλιβερό κεφάλαιο της ιστορίας της ανθρωπότητας».

Η Αυστρία έκανε αλλαγή πορείας 

Η Αυστρία αναστέλλει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της COVID-19. 

Ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας, Γιοχάνες Ράουχ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα υπάρξει άλλη αξιολόγηση των σημείων του μέτρου αυτού που αφορούν τη δημόσια υγεία και τους συνταγματικούς νόμους εντός τριών μηνών. Ο ίδιος και η υπουργός για Συνταγματικές Υποθέσεις Καρολίν Εντστάντλερ δήλωσαν ότι το μέτρο μπορεί να επανέλθει εάν κριθεί απαραίτητο.

Ο Σουηδός λοιμωξιολόγος που αρνήθηκε τις καραντίνες πάει στον ΠΟΥ

Ο ειδικός που πήρε επάνω του την ευθύνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας χωρίς lockdown στη Σουηδία, ο Άντερς Τέγκνελ, παραιτείται από επικεφαλής Επιδημιολόγος για να αναλάβει μια θέση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανακοίνωσε χθες η Σουηδική Υπηρεσία Υγείας.

Ο Τέγκνελ, θα γίνει υψηλόβαθμος ειδικός σε μια ομάδα του ΠΟΥ στην οποία έχει ανατεθεί ο συντονισμός της εμβολιαστικής απόκρισης στην COVID-19 ανάμεσα σε υγειονομικούς και εμβολιαστικούς φορείς.

Ο ίδιος είναι μια αντικρουόμενη προσωπικότητα στη χώρα του καθώς αναγκάστηκε να αποκτήσει αστυνομική προστασία όταν ο ίδιος και η οικογένειά του δέχθηκαν απειλές θανάτου (όταν στο πρώτο κύμα η Σουηδία θρήνησε 5000 νεκρούς), όμως το πρόσωπό του εμφανίστηκε επίσης σε T-shirts με το σύνθημα «εμπιστευόμαστε τον Τέγκνελ». Μερικοί μάλιστα έκαναν τατουάζ με το όνομα και το πρόσωπό του...

Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Σουηδία, πολλαπλάσιος αριθμός σε σχέση με τις γειτονικές της σκανδιναβικές χώρες, αλλά μικρότερος από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επέλεξαν το lockdown. 

Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, το 2020, η Σουηδία επέλεξε ήπια και εθελοντικά μέτρα. Κράτησε τα σχολεία ανοικτά ενώ τα περισσότερα εστιατόρια, τα μπαρ και άλλες επιχειρήσεις δεν έκλεισαν ποτέ. Δεν έγινε ποτέ σύσταση για χρήση μάσκας. Το αποτέλεσμα ήταν να πεθάνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες 5000 πολίτες ηλικιωμένοι και με υποκείμενα νοσήματα αλλά να περάσει η χώρα πιο γρήγορα σε γενικευμένη ανοσία στο δεύτερο κύμα.

Ο 65χρονος Τέγκνελ υποστήριξε τότε ότι τα lockdowns δεν είναι βιώσιμα και ότι τα εθελοντικά μέτρα θα μπορούσαν να επιτύχουν τα ίδια αποτελέσματα χωρίς να πληγεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις Αρχές και τους πολίτες. Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε εκείνον στις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες, οι επικριτές του υποστήριξαν ότι η μη λήψη πιο αυστηρών μέτρων, στην πραγματικότητα διάβρωσε τη δημόσια εμπιστοσύνη, αυξάνοντας παράλληλα τα επίπεδα ανθρώπινου πόνου.


Σχετικά Άρθρα