ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η παιδική παχυσαρκία επιφέρει προβλήματα υγείας στην ενήλικη ζωή

03 Οκτωβρίου 2021, 09:00

images

Το αδυνάτισμα σε παιδιά που έχουν πολλά παραπάνω κιλά, μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερη αναπαραγωγική υγεία στα αγόρια κατά την ενήλικη ζωή τους. Αυτό αναφέρει έρευνα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Angers στη Γαλλία. Σύμφωνα με τα ευρήματα που ανακοινώθηκαν στο 59ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, τα θετικά αποτελέσματα μπορούν να εξασφαλιστούν ακόμη και από τη βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Η παιδική παχυσαρκία έχει αποδειχθεί σοβαρός παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση καρκίνων, καρδιοπαθειών και διαβήτη τύπου 2. Τα νέα επιστημονικά ευρήματα ωστόσο συσχετίζουν την παιδική παχυσαρκία με αλλαγές στη λειτουργία των κυττάρων Sertoli από την ηλικία των 12 ετών και των διάμεσων κυττάρων Leydig από τα 14 έτη. Πρόκειται για τα κύτταρα που εμπλέκονται στη λειτουργία των όρχεων θρέφοντας τα σπερματοζωάρια και συμμετέχοντας με ειδικά ένζυμα στην παραγωγή τεστοστερόνης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 34 αγόρια, 10-18 ετών που μπήκαν σε ένα πρόγραμμα 12 εβδομάδων το οποίο περιλάμβανε σωματική άσκηση για μία ώρα την ημέρα, υγιεινή διατροφή και εβδομαδιαίες ατομικές συνεδρίες με διατροφολόγο. Πριν από την έναρξη και μετά το πέρας της διαδικασίας, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών, τη λιπώδη μάζα του σώματος και τη γλυκόζη του αίματος για να διαπιστώσουν αν οι φυσικές παρεμβάσεις πέτυχαν...

Η ολοκλήρωση του προγράμματος συνοδεύτηκε όντως από μείωση στο βάρος και βελτιωμένα επίπεδα ινσουλίνης, καθώς και αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης. Αν και δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στη λειτουργία των κυττάρων Sertoli, η αλλαγή των Leydig καθώς και η πτώση στα επίπεδα των λιποκυττάρων από τη μείωση του σωματικού λίπους, εξηγούν για τους ερευνητές τα υψηλότερα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης.


Σχετικά Άρθρα