ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού και Εφηβικού Καρκίνου θυμίζει έναν πόλεμο που έχουμε σχεδόν κερδίσει

16 Φεβρουαρίου 2021, 10:00

images

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη πραγματοποιούνται 15.000 νέες διαγνώσεις σε παιδιά μέχρι 15 χρονών και 20.000 σε εφήβους και νέους ενήλικες ηλικίας 15 μέχρι 24 χρονών. Επίσης 1 παιδί κάθε 600 γεννήσεις θα αναπτύξει καρκίνο πριν τα 20 του χρόνια ενώ κάθε μέρα 20 περίπου παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη.

Περίπου 300 παιδιά κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται στην Ελλάδα με κάποιας μορφής νεοπλασία παιδικής ηλικίας. Ευτυχώς στο 90% των περιπτώσεων αυτή η «περιπέτεια» υγείας έχει αίσια έκβαση χάρη στην πρόοδο της Επιστήμης. Ο δρόμος, όμως, από τη στιγμή της διάγνωσης μέχρι την ίαση είναι μακρύς και επίπονος.

Παιδιά και έφηβοι με καρκίνο πρέπει να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένη ομάδα σε Παιδιατρικά Νοσοκομεία και κλινικές με στόχο την ολιστική προσέγγιση. Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα, οδηγούν σε ίαση τα περισσότερα παιδιά. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη προτεραιότητα και σημασία στη σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.

Η ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και της τεχνολογίας θέτει στη διάθεση των παιδιών νέα διαγνωστικά και θεραπευτικά εργαλεία και νέες πρακτικές, με αποτέλεσμα τη δυνατότητα ίασης σε ποσοστό περίπου 80%. 



Σχετικά Άρθρα