ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2

05 Οκτωβρίου 2023, 10:00

images

Νέα μελέτη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη, θα μπορούσε να ωφελήσει άτομα με διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Η έρευνα παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από έναν συνεχή διεθνή έλεγχο ανεπάρκειας τεστοστερόνης σε άνδρες με διαβήτη τύπου 2. Όπως ανέφεραν, η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης (TRT) βελτίωσε τον γλυκαιμικό έλεγχο στους άνδρες για έως και 2 χρόνια.

Τα δεδομένα προήλθαν από 37 κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αφρική, τη Μαλαισία και το Βιετνάμ που συμμετείχαν στον έλεγχο που διενεργήθηκε από την Ένωση Βρετανών Κλινικών Διαβητολόγων (ABCD).

Αναλύθηκαν δεδομένα από 428 άτομα με μέση ηλικία τα 71 έτη. Η ερευνητική ομάδα θεωρεί ότι ο λόγος που η HbA1c (η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, μέτρο των μέσων επιπέδων σακχάρου στο αίμα για 2 έως 3 μήνες) μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου στα άτομα που παρακολουθήθηκαν, μπορεί να αποδοθεί στη συνεχιζόμενη επίδραση της τεστοστερόνης στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στη μείωση του λίπους.

Οι επιστήμονες ανέφεραν επίσης ότι τα αποτελέσματα παρέχουν «προκαταρκτικές πληροφορίες σχετικά με το αμφιλεγόμενο ερώτημα εάν η TRT θα μπορούσε να έχει ευεργετική επίδραση στον διαβήτη και την παχυσαρκία». Η ομάδα δήλωσε ότι, πριν από 2 δεκαετίες, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια σχέση μεταξύ της χαμηλής τεστοστερόνης στους άνδρες και του επιπολασμού του διαβήτη τύπου 2.

Η δήλωση ανέφερε ότι περίπου το 40% των ανδρών με διαβήτη τύπου 2, έχουν επίσης συμπτωματική ανεπάρκεια τεστοστερόνης, η οποία συνδέεται και με δυσμενείς επιπτώσεις στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, την οστεοπόρωση και την ψυχολογική ευεξία. Τέλος, σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε άνδρες με διαβήτη τύπου 2.

Σχετικά Άρθρα