ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα αποτρέπει την επιδείνωση στην πολλαπλή σκλήρυνση

20 Ιανουαρίου 2023, 10:00

images

Περίπου 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) - μια χρόνια νευρολογική κατάσταση που επηρεάζει το νευρικό σύστημα του σώματος. Τώρα ερευνητές από το IRCCS San Raffaele Scientific Institute στο Μιλάνο της Ιταλίας, δείχνουν ότι η μεταμόσχευση εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων στο νωτιαίο μυελό ατόμων με προοδευτική ΣΚΠ βοήθησε στην αύξηση του αριθμού των νευροπροστατευτικών μορίων στο νωτιαίο υγρό τους μετά από 3 μήνες. Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Medicine.

Επιπλέον, 2 χρόνια μετά τη θεραπεία, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έλαβαν υψηλότερες δόσεις μεταμοσχευμένων βλαστικών κυττάρων δεν παρουσίασαν τόση μείωση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους χορηγήθηκε χαμηλότερη δόση.

Για τη μελέτη αυτή, ο Δρ Gianvito Martino, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Πειραματικής Βιολογίας και αντιπρύτανης έρευνας στο Πανεπιστήμιο San Raffaele Vita-Salute στο Μιλάνο και επιστημονικός διευθυντής του Επιστημονικού Ινστιτούτου San Raffaele, και η ομάδα του μεταμόσχευσαν βλαστοκύτταρα που ελήφθησαν από το νευρικό σύστημα ενός εμβρύου που δώρισε η μητέρα του για επιστημονική έρευνα. Η ερευνητική ομάδα ενέχυσε νευρικά βλαστοκύτταρα στο νωτιαίο μυελό 12 ατόμων με σταδιακώς προοδευτική ΣΚΠ μεταξύ 18 και 55 ετών. Κάθε συμμετέχων έλαβε 4 διαφορετικές δόσεις.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, όλοι οι συμμετέχοντες ήταν κλινήρεις. Πριν από τη θεραπεία, οι επιστήμονες μέτρησαν τον αριθμό των νευροπροστατευτικών μορίων στο νωτιαίο υγρό και τη φαιά ουσία στον εγκέφαλο όλων των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένες ποσότητες νευροπροστατευτικών μορίων στο νωτιαίο υγρό τους 3 μήνες μετά τη θεραπεία. Σε μια διετή παρακολούθηση, εκείνοι που έλαβαν την υψηλότερη δόση βλαστικών κυττάρων παρουσίασαν λιγότερη μείωση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου από εκείνους που έλαβαν χαμηλότερες δόσεις. Επιπλέον, οι ερευνητές ανέφεραν ότι, ενώ οι συμμετέχοντες συνέχισαν να είναι κλινήρεις, τα συμπτώματα της ΣΚΠ τους δεν επιδεινώθηκαν σε διάστημα 2 ετών.

«Όπως αποδείξαμε σε προκλινικές μελέτες σε ζώα, η θεραπεία θα πρέπει να είναι σε θέση να προωθήσει την αναγέννηση του κεντρικού νευρικού συστήματος», δήλωσε ο Δρ Martino. «Η απελευθέρωση νευροπροστατευτικών μορίων θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει τροφική υποστήριξη στα ενδογενή νευρικά κύτταρα – ολιγοδενδροκύτταρα και νευρώνες- που επιβιώνουν στη βλάβη των ιστών ή μόνο εν μέρει καταστρέφονται από την ασθένεια».

«Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε την εξέλιξη της νόσου», κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα