ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η νόσος του Crohn μπορεί να συνδέεται με τη μόλυνση από νοροϊό

08 Οκτωβρίου 2022, 08:00

images

Σε μερικούς ανθρώπους, η έκθεση στον εξαιρετικά μεταδοτικό νοροϊό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Crohn, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature.

Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο ποντικιού και ιστό από το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, ερευνητές στο NYU Grossman School of Medicine ανακάλυψαν ότι μια κοινή λοίμωξη από νοροϊό μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη νόσο, εμποδίζοντας την παραγωγή μιας πρωτεΐνης, της API5. Αυτή η πρωτεΐνη - η οποία απελευθερώνεται από ορισμένα Τ-κύτταρα - κανονικά προστατεύει τα κύτταρα του εντέρου δίνοντας εντολή στο ανοσοποιητικό σύστημα να σταματήσει τις επιθέσεις του μόλις νικηθεί ένα μικρόβιο.

«Αυτό που βρήκαμε είναι πραγματικά ενδιαφέρον», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Ken Cadwell, Καθηγητής Μικροβιολογίας στο NYU Grossman School of Medicine στη Νέα Υόρκη. «Με έναν απροσδόκητο τρόπο, τα Τ-κύτταρα προστατεύουν την επένδυση του εντέρου και οι μολυσματικοί παράγοντες επηρεάζουν αυτή την ικανότητα».

Ο Cadwell και οι συνεργάτες του, ανακάλυψαν τη σύνδεση του νοροϊού με το Crohn τυχαία, όταν μελετούσαν ποντίκια που ήταν προορισμένα να αναπτύξουν την εντερική νόσο. Πολλά από τα ποντίκια είχαν προσβληθεί από νοροϊό και «τα ποντίκια ανέπτυξαν εντερικές ανωμαλίες μόνο παρουσία ιογενούς λοίμωξης», εξήγησε ο Cadwell.

Οι ερευνητές το παρατήρησαν επειδή, χωρίς τη μόλυνση από νοροϊό, τα Τ-κύτταρα που εκκρίνουν το API5, συνέχισαν να προστατεύουν την επένδυση της πεπτικής οδού.

Προφανώς, οι ερευνητές αντιμετώπισαν τα ποντίκια που είχαν αναπτύξει Crohn με την ανθρώπινη εκδοχή της πρωτεΐνης API5. Τα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία επέζησαν, ενώ τα μισά από αυτά που δεν έλαβαν τις ενέσεις πρωτεΐνης πέθαναν.

Στη συνέχεια, ο Cadwell και η ομάδα του, διερεύνησαν την επίδραση της πρωτεΐνης στον ιστό από τα έντερα των ατόμων με το γονίδιο ευαισθησίας του Crohn και επίσης από άτομα χωρίς το γονίδιο. Επειδή οι ερευνητές εξέταζαν μόνο τα κύτταρα επένδυσης από το έντερο - χωρίς Τ-κύτταρα γύρω για να τα προστατεύσουν - ο ιστός ήταν επιρρεπής σε ανάπτυξη δυσλειτουργίας του εντέρου. Όταν οι ερευνητές αντιμετώπισαν τον ιστό με API5, η πρωτεΐνη ήταν και πάλι προστατευτική.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα με νόσο του Crohn, είχαν λιγότερα Τ-κύτταρα που παράγουν API5.

Τέλος, είναι πιθανό ο νοροϊός να μην είναι το μόνο μικρόβιο που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της νόσου του Crohn και ότι η συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη που εξέτασαν οι ερευνητές, δεν είναι η μόνη που μπορεί να κάνει την επένδυση του εντέρου ευάλωτη στην ασθένεια, είπε ο Cadwell. Ωστόσο, φαίνεται ότι το API5 μπορεί να προσφέρει μια οδό για καλύτερη θεραπεία για τους ασθενείς με Crohn.


Σχετικά Άρθρα