ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Νόσος Πάρκινσον συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα φαιομελανίνης στον εγκέφαλο

07 Απριλίου 2023, 16:00

images

Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Progress in Neurobiology, οι ερευνητές αποκαλύπτουν ότι η μέλαινα ουσία των ατόμων με Νόσο Πάρκινσον είχε υψηλότερη συγκέντρωση φαιομελανίνης, καθώς και δείκτες φαιομελανίνης που σχετίζονται με L-3,4-διυδροξυφαινυλαλανίνη (DOPA) και ντοπαμίνη, σε σχέση με τα άτομα που δεν πάσχουν από τη νόσο.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα πτωματικού ιστού ανθρώπων με Νόσο Πάρκινσον, Νόσο Αλτσχάιμερ και υγιών ως προς τον εγκέφαλο, για να εξετάσουν τα επίπεδα των συστατικών φαιομελανίνης και ευμελανίνης των χρωστικών νευρομελανίνης. Διεξήχθησαν επίσης in vitro μελέτες σε πρωτογενείς φλοιώδεις νευρώνες ποντικών και σε διαφοροποιημένα νευρωνικά κύτταρα για να εξεταστεί η επίδραση της συνθετικής ευμελανίνης DOPA και της φαιομελανίνης στη βιωσιμότητα και το θάνατο των κυττάρων.

Τα επίπεδα φαιομελανίνης DOPA στη μέλαινα ουσία των ατόμων με Νόσο Πάρκινσον, ήταν υψηλότερα από εκείνα της υγιούς ομάδας ελέγχου, ενώ η μετατροπή της ντοπαμίνης σε δείκτες φαιομελανίνης ήταν επίσης αυξημένη.

Τα επίπεδα ευμελανίνης που προέρχονται από DOPA και ντοπαμίνη ήταν χαμηλά. Ωστόσο, τα επίπεδα φαιομελανίνης που προέρχονται από DOPA ήταν υψηλότερα από εκείνα της φαιομελανίνης που προέρχεται από ντοπαμίνη. Σημειωτέον ότι, σε δείγματα ιστού από άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ μετά το θάνατό τους, οι δείκτες που σχετίζονται με τη μελανίνη στη μέλαινα ουσία παρέμειναν αναλλοίωτοι, παρά τα χαμηλά επίπεδα DOPA.

Παράλληλα, ο εκφυλισμός των ντοπαμινεργικών νευρώνων και οι αλλαγές στον μεταβολισμό της ντοπαμίνης και της DOPA σε άτομα με προχωρημένη Νόσο Πάρκινσον, θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξηγήσουν τα χαμηλότερα επίπεδα φαιομελανίνης που προέρχεται από την ντοπαμίνη.

Επιπλέον, οι δοκιμές in vitro με διαφοροποιημένους και πρωτογενείς νευρώνες του φλοιού, έδειξαν ότι η συνθετική φαιομελανίνη DOPA θα μπορούσε να προκαλέσει κυτταρικό θάνατο στους νευρώνες, ενώ η συνθετική ευμελανίνη DOPA όχι. Ενώ αυτά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η φαιομελανίνη μπορεί να προκαλέσει κυτταρικό θάνατο σε νευρώνες, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα σε πρωτογενείς μη κατεχολαμινεργικούς νευρώνες.

Τα χαμηλότερα επίπεδα DOPA και ντοπαμίνης που εντοπίστηκαν στα δείγματα ιστού μετά το θάνατο από άτομα με νόσο Alzheimer σε σύγκριση με υγιείς μάρτυρες, ήταν εκπληκτικά. Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες δεν ήταν σε θέση να διακρίνουν οποιαδήποτε παθολογία που σχετίζεται με τη ντοπαμινεργική οδό στη μέλαινα ουσία σε ασθενείς με Νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης προστίθενται σε προηγούμενα ευρήματα από την ίδια ομάδα ερευνητών που ανέφεραν ότι τα συνολικά επίπεδα μελανίνης στο δέρμα και τα μαλλιά ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε άτομα με Νόσο Πάρκινσον σε σύγκριση με υγιή άτομα.



Σχετικά Άρθρα