ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Νόσος Αλτσχάϊμερ δεν έχει ακόμα απόλυτη θεραπεία αλλά ίσως μπορούμε να την προλάβουμε

22 September 2020, 09:00

images

Η 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ, στο πλαίσιο διεθνούς εκστρατείας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από την προοδευτική νευροεκφυλιστική νόσο. Σήμερα, οι πάσχοντες από άνοια υπολογίζονται σε 47 εκατομμύρια διεθνώς με τις επιστημονικές εκτιμήσεις να θέλουν έως και 135 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν με άνοια έως το 2050 δεδομένης της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης. Η άνοια πλήττει τον πληθυσμό σε όλες τις χώρες, με πάνω από τις μισές περιπτώσεις να καταγράφονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Με τα αίτια της νόσου Αλτσχάιμερ να παραμένουν εν πολλοίς άγνωστα και ελλείψει αποτελεσματικής θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί τον καλύτερο τρόπο στην αντιμετώπιση της άνοιας τόσο για τον ίδιο τον πάσχοντα , όσο και για όσους έχουν επιφορτιστεί με τη φροντίδα του.

Η Νόσος Αλτσχάϊμερ, είναι νευροεκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και συνιστά επιδημία του 21ου αιώνα αφού ευθύνεται για το 50%-60% των περιπτώσεων άνοιας σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση στον εγκέφαλο της πρωτεΐνης του β-αμυλοειδούς και της πρωτεΐνης Ταυ (Tau), οι οποίες και προκαλούν εκφύλιση των νευρώνων, με συνέπεια την αρχική εμφάνιση διαταραχών μνήμης που ακολουθούνται με την πάροδο του χρόνου από συμπτώματα που μπορούν να καταστήσουν αδύνατη την επικοινωνία και αυτοεξυπηρέτηση.

Ως προς το πόσο κοντά μπορεί να βρισκόμαστε σε μία αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση, η Νευρολόγος – Ψυχίατρος κ. Παρασκευή Σακκά, πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και διευθύντρια του Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου – Ιατρείου Μνήμης του Νοσοκομείου Υγεία, επισημαίνει ότι  νέο φάρμακο για την άνοια έχει να κυκλοφορήσει από το 2003 ενώ πολλές προσπάθειες για παρασκευή άλλου, έχουν πέσει στο κενό...

Ελπίδα δίνει τώρα τελευταία ένα μονοκλωνικό αντίσωμα το οποίο έχει λάβει άδεια από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) να υποβάλλει αίτημα για fast-track διαδικασία, καθώς έχει καλές μελέτες που καταδεικνύουν ότι μειώνει τη συσσώρευση του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο των ασθενών και βελτιώνει την κλινική τους εικόνα.

Επίσης, η κινεζική εταιρεία Green Valley κυκλοφόρησε ένα εκχύλισμα φυκιού που έχει επίσης καλά κλινικά αποτελέσματα στις δοκιμές και δρα στο μικροβίωμα του εντέρου -πρόκειται για άλλον μηχανισμό δράσης που έχει επίσης σχέση με την εκδήλωση των συμπτωμάτων σύμφωνα με πιο καινούρια ερευνητικά δεδομένα.

Η πανδημία του κορωνοϊού κατέστησε ακόμη πιο ευάλωτους τους πάσχοντες από άνοια και τους φροντιστές τους, με μελέτη της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, που τελεί υπό δημοσίευση σε έγκριτο περιοδικό, να καταγράφει σοβαρή επιδείνωση της νοητικής κατάστασης των πασχόντων και παράλληλα μεγάλη αύξηση στο ψυχολογικό και πρακτικό φορτίο των φροντιστών.

Μελέτη σε 204 οικογένειες ατόμων με άνοια κατέδειξε ότι η πανδημία είχε ως συνέπεια τη συνολική νοητική επιδείνωση του 78% των ασθενών με άνοια στην Ελλάδα -εξέφρασαν περισσότερες ανησυχίες, είχαν χειρότερη επικοινωνία, μειωμένη διάθεση και κινητικότητα, ενώ παρατηρήθηκε και αυξημένη δυσκολία συμμόρφωσης στα μέτρα. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι οι φροντιστές των ατόμων με άνοια σε ποσοστό 64% βίωσαν αυξημένο σωματικό φορτίο και σε ποσοστό 79% αυξημένο ψυχολογικό φορτίο. Το 59% των φροντιστών δεν είχαν καμία πηγή βοήθειας, ενώ για τους υπόλοιπους, οι Εταιρείες Alzheimer ήταν η κύρια πηγή.

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών διοργανώνει δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο για τους φροντιστές ατόμων με άνοια στις 26 Σεπτεμβρίου για το οποίο θα χρειαστεί προεγγραφή.

Πρόληψη

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη, φαίνεται ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που έγκειται κυρίως στον έλεγχο παραγόντων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την καρδιαγγειακή υγεία (υπέρταση, διαβήτης, αυξημένη χοληστερόλη, κάπνισμα, παχυσαρκία), καθώς και η υγιεινή διατροφή και η άσκηση μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, ο κύριος περιβαλλοντικός παράγοντας που έχει συσχετιστεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι η διατροφή. Μεγαλύτερη πρόσληψη βιταμινών C, Ε, Β6, Β12 και φυλλικού οξέος, φλαβονοειδών, ακόρεστων λιπαρών και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ. Νεότερα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η μεσογειακή δίαιτα ενδεχομένως σχετίζεται και με μειωμένη πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου. Παράλληλα, ευεργετικές είναι οι δραστηριότητες που εγείρουν τις νοητικές λειτουργίες, η αποφυγή του στρες και η ενεργή κοινωνική ζωή -πνευματικές και κοινωνικές δραστηριότητες, εξάσκηση του μυαλού, άσκηση του σώματος.


Σχετικά Άρθρα