ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση

03 Μαρτίου 2023, 07:00

images

Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) ή πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τον κίνδυνο απώλειας μνήμης και γνωστικής εξασθένησης έως και 20%, σύμφωνα με μια προκαταρκτική μελέτη που παρουσιάζεται στην 75η Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Βοστώνη.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 563 άτομα με ΣΚΠ που έλαβαν οδηγίες για να αναφέρουν μόνοι τους πόσο αυστηρά ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε 4 ομάδες με βάση το πόσο στενά ακολουθούσαν τη διατροφή σε μια κλίμακα που κυμαινόταν από 0 έως 14 και κάθε συμμετέχων ολοκλήρωσε 3 διαφορετικά τεστ αξιολόγησης δεξιοτήτων σκέψης και μνήμης.

Οι ερευνητές ανέφεραν τα ακόλουθα αποτελέσματα μελέτης:

Το 19% των συμμετεχόντων εμφάνισε σημάδια γνωστικής εξασθένησης.

Ο κίνδυνος για γνωστική εξασθένηση ήταν χαμηλότερος κατά 20% σε άτομα που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή σε σύγκριση με άλλους.

Το 34% των συμμετεχόντων στη μελέτη που ανέφεραν λιγότερο συνεπή τήρηση της μεσογειακής διατροφής, είχαν γνωστική εξασθένηση σε σύγκριση με το 13% των ατόμων της ομάδας με την υψηλότερη συνέπεια τήρησης της μεσογειακής διατροφής.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα ήταν πιο αξιοσημείωτα ή ισχυρότερα σε άτομα με προοδευτική ΣΚΠ από ό, τι μεταξύ εκείνων με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα ΣΚΠ, όπου η ασθένεια ξεσπά και στη συνέχεια προχωρά σε περιόδους ύφεσης.

Επιπλέον, ελήφθησαν υπόψη και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το κάπνισμα, ο δείκτης μάζας σώματος, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας.

«Μεταξύ των παραγόντων που σχετίζονται με την υγεία, το επίπεδο διατροφικής ευθυγράμμισης με το μεσογειακό πρότυπο ήταν μακράν ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας των γνωστικών βαθμολογιών των ανθρώπων», δήλωσε η Δρ Ilana Katz Sand, συγγραφέας της μελέτης και νευρολόγος στο Νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

Τέλος, η ίδια δήλωσε ότι απαιτούνται μεγαλύτερες και επαναλαμβανόμενες μελέτες που θα παρακολουθούν τους ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου και καλά σχεδιασμένες επεμβατικές κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.


Σχετικά Άρθρα