ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μακρά COVID προκαλεί και καρδιακά προβλήματα

10 Δεκεμβρίου 2021, 07:00

images

Νέα μελέτη αναφέρει ότι το 35% των συμμετεχόντων σε αυτή, οι οποίοι είχαν νοσήσει από COVID-19, βίωσαν μέσα στους  επόμενους πολλούς μήνες, μακρά COVID με αναπνευστικά προβλήματα και όχι μόνο...

Οι συμμετέχοντες στην εν λόγω μελέτη ανέφεραν στα συμπτώματα και καρδιακά προβλήματα, εκτός από χρόνιο βήχα, δύσπνοια, ζαλάδες, ανεξήγητη κόπωση και προβλήματα μνήμης. Μάλιστα τα προβλήματα στην καρδιά για κάποιους ήταν έντονα και άφησαν σοβαρό πρόβλημα.

H "ρηχή" αναπνοή, η δυσφορία στο στήθος και το αίσθημα κόπωσης ήταν τα πιο συχνά συμπτώματα που ανέφεραν οι ασθενείς οι οποίοι είχαν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία του Βελγίου με μέτρια ή σοβαρή COVID-19. Ωστόσο, οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες τους υπέβαλαν οι ερευνητές, έδειξαν ότι η δύσπνοια που ένιωθαν είχε άμεση σχέση και με την κατάσταση της καρδιάς τους.

"Τόσο οι πνεύμονες, όσο και η καρδιά μπορεί να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα", αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Saurabh Rajpal, καρδιολόγος στο Ohio State University Wexner Medical Center. Και συνέχισε: "Η επιστημονική αυτή εργασία είναι μια υπενθύμιση ότι δεν πρέπει να παίρνουμε ελαφρά την ασθένεια καθώς μπορεί να μάς αφήσει μακροχρόνια, σοβαρά προβλήματα υγείας".  

Η παρουσίαση της μελέτης έγινε στο καρδιολογικό συνέδριο EuroEcho 2021 και δεν έχει ακόμα επίσημα δημοσιευτεί. Παρόλα αυτά, έκανε αίσθηση στους σύνεδρους καθώς παρουσίαζε αναλυτικά τις περιπτώσεις 66 ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Βρυξελλών. 

Σχετικά Άρθρα