ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η long COVID επηρεάζει και τα παιδιά

12 Μαΐου 2022, 09:00

images

Σχεδόν 13 εκατομμύρια παιδιά έχουν βγει θετικά από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Μελέτες δείχνουν ότι 2%-10% αυτών των παιδιών θα αναπτύξουν μακροχρόνια COVID, αλλά ο αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος. Μάλιστα, πολλοί γονείς μπορεί να μην γνωρίζουν ότι το παιδί τους έχει εδώ και καιρό το πρόβλημα ή ο παιδίατρος δεν το έχει αναγνωρίσει.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα τεστ για μακροχρόνια COVID και δεν είναι ξεκάθαρο ποια παιδιά το έχουν, καθώς μπορεί να συμβεί ακόμα και όταν ένα παιδί έχει νοσήσει ήπια.

"Είναι εκπληκτικό πόσα από αυτά τα παιδιά παρουσιάζουν και έχουν μια σειρά από συμπτώματα που δεν έχουμε εκτιμήσει πλήρως. Μερικά έρχονται με καρδιακή ανεπάρκεια μετά από ασυμπτωματικές λοιμώξεις από COVID", δήλωσε ο Δρ Jeffrey Kahn, επικεφαλής του Τμήματος Παιδιατρικών Λοιμωδών Νόσων στο UT Southwestern Medical Center στο Ντάλας. ''Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι ότι εμφανίζεται συνήθως περίπου τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση, η οποία μπορεί να είναι πραγματικά ασυμπτωματική, κάτι που είναι πραγματικά εκπληκτικό''.

Ακόμη και όταν τα παιδιά με μακροχρόνια COVID ελέγχονται για παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα, είναι πιθανό να μην εμφανιστεί τίποτα.

Η Δρ Amy Edwards , η οποία διευθύνει την παιδιατρική κλινική COVID στο UH Rainbow Babies & Children's Hospital στο Κλίβελαντ, δήλωσε ότι ''εξετάσαμε επίσης και το γαστρεντερικό τους σύστημα είναι φυσιολογικό. Κάνω μια μεγάλη ανοσολογική εξέταση και το ανοσοποιητικό τους σύστημα φαίνεται φυσιολογικό. Όλα "μοιάζουν φυσιολογικά", αλλά τα παιδιά δεν λειτουργούν κανονικά. Λέω στις οικογένειες, "πρέπει να θυμάστε, υπάρχουν όρια σε αυτά που η ιατρική επιστήμη κατανοεί και μπορεί να δοκιμάσει". Μερικές φορές, απλώς δεν είμαστε αρκετά έξυπνοι για να ξέρουμε πού να τα αναζητήσουμε''.

Τα προβλήματα των ενηλίκων τείνουν να είναι πιο εμφανή, επεσήμανε η Edwards, επειδή είναι πιο πιθανό να έχουν δυσλειτουργία οργάνων που εμφανίζεται στις εξετάσεις.

Οι γιατροί εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν γιατί η μακροχρόνια COVID εμφανίζεται με αυτόν τον τρόπο στα παιδιά. Ανακαλύπτουν επίσης ποια συμπτώματα καθορίζουν τη μακροχρόνια COVID στα παιδιά. Ορισμένες μελέτες σε ενήλικες δείχνουν μια σειρά από 200 συμπτώματα αλλά δεν υπάρχει καθολικός ορισμός κλινικής εμφάνισής τους. Στα παιδιά η κόπωση και συμπτώματα από την καρδιά, το δέρμα και τους πνεύμονες είναι τα πιο συνηθισμένα.


Σχετικά Άρθρα