ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κουρκουμίνη βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη μέσω του εντέρου

25 Νοεμβρίου 2022, 16:00

images

Η αντίσταση στην ινσουλίνη προηγείται του μεταβολικού συνδρόμου που αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη ασφαλών και μακροχρόνιων μεθόδων για την πρόληψη και τη θεραπεία της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Η δυσβίωση της μικροχλωρίδας του εντέρου, μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και σχετιζόμενη μεταβολική δυσλειτουργία της γλυκόζης και των λιπιδίων. Έτσι, ο ρόλος της μικροχλωρίδας του εντέρου στις μεταβολικές ασθένειες έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ερευνητών. Η κουρκουμίνη, το δραστικό συστατικό των τροπικών φυτών Curcuma longa, έχει εξαιρετικές προοπτικές για την πρόληψη και θεραπεία μεταβολικών παθήσεων. Ωστόσο, λόγω της εξαιρετικά χαμηλής βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης, οι μηχανισμοί με τους οποίους αυτή αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη παραμένει αδιευκρίνιστη. 

Μελέτη που μεταδίδει το Nutrition and Metabolism στόχευσε στο να αποσαφηνίσει το ρόλο της μικροχλωρίδας του εντέρου στη μεσολάβηση των επιδράσεων της κουρκουμίνης στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη σε ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (HFD).

Η ανοχή γλυκόζης, ινσουλίνης και πυροσταφυλικού άλατος δοκιμάστηκε και η περιεκτικότητα σε ηπατικά τριγλυκερίδια (TGs) μετρήθηκε σε ποντίκια που τρέφονταν με HFD που έλαβαν κουρκουμίνη.

Η κουρκουμίνη βελτίωσε τη δυσανεξία στη γλυκόζη που προκαλείται από την HFD, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τη δυσανεξία στο πυροσταφυλικό και τη συσσώρευση ηπατικών τριγλυκεριδίων, ενώ αυτές οι επιδράσεις μεσολαβούνταν από τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Η κουρκουμίνη προκάλεσε επίπεδα φωσφορυλίωσης Akt που διεγείρονται από την ινσουλίνη σε περιφερειακούς ιστούς που ρυθμίζονται από την ινσουλίνη. Οι ανασταλτικές επιδράσεις της κουρκουμίνης στις εκφράσεις των γονιδίων που εμπλέκονται στην ηπατική γλυκονεογένεση και στη de novo λιπογένεση, εξαρτώνται από τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Εν τω μεταξύ, η κουρκουμίνη ρύθμισε προς τα πάνω την έκφραση του αυξητικού παράγοντα 15 ινοβλαστών (FGF15) μέσω της μικροχλωρίδας του εντέρου.

Επομένως, οι επιδράσεις της κουρκουμίνης στην προαγωγή της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, εξαρτώνται από τη μικροχλωρίδα του εντέρου σε ποντίκια που τρέφονταν με HFD. 

Επιπλέον, η κουρκουμίνη άσκησε τουλάχιστον εν μέρει τα αποτελέσματά της στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη μέσω της ανοδικής ρύθμισης του FGF15. Αυτή η μελέτη παρείχε νέες ιδέες σχετικά με τους διατροφικούς χειρισμούς της μικροχλωρίδας του εντέρου για τη θεραπεία μεταβολικών ασθενειών.


Σχετικά Άρθρα