ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κλιματική αλλαγή και το στρες μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο

14 Νοεμβρίου 2023, 09:00

images

Οι αλλαγές στο περιβάλλον ενός ατόμου, μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες, σημαντικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο, είτε αφορούν στην εισπνοή καπνού από την πυρκαγιά, είτε στην εμπειρία κάποιου παιδικού τραύματος. Τα ευρήματα παρουσιάζονται στο Neuroscience 2023, την ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Νευροεπιστήμης.

Το περιβάλλον διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και στη γνωστική λειτουργία ενός ατόμου. Προηγούμενη έρευνα έχει αποδείξει ότι, τόσο το φυσικό, όσο και το κοινωνικό περιβάλλον, επηρεάζουν τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ήθελαν να κατανοήσουν καλύτερα τους συγκεκριμένους μηχανισμούς αλλαγής που εμπλέκονται σε αυτές τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις.

Νέα ευρήματα δείχνουν ότι:

• Τουλάχιστον 4 κοινοί περιβαλλοντικοί ρύποι σχετίζονται με αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, όπως η λέπτυνση του φλοιού σε διάφορες περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου.

• Μετά την έκθεση στον καπνό της δασικής πυρκαγιάς, ο ιππόκαμπος του ποντικιού εμφάνισε δείκτες νευροεκφυλιστικής νόσου.

• Οι αντιξοότητες της πρώιμης ηλικίας συνδέονται με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της λέπτυνσης του φλοιού και της επιτάχυνσης της επιγενετικής ηλικίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορούν ενδεχομένως να κληρονομηθούν από τις μελλοντικές γενιές.

• Τα ποντίκια που έχουν στρες εμφανίζουν μειωμένα επίπεδα έκφρασης πρωτεΐνης ενός πεπτιδίου που ονομάζεται απελίνη στον ιππόκαμπο. Οι ερευνητές έδειξαν ότι τέσσερις εβδομάδες άσκησης μπορούν να αποκαταστήσουν αυτά τα επίπεδα στα ποντίκια. Η απελίνη φαίνεται να είναι σημαντική για τη μεσολάβηση της αντικαταθλιπτικής δράσης της σωματικής άσκησης.

«Αυτή η έρευνα όχι μόνο μας προσφέρει μια καλύτερη κατανόηση των περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεών τους στον εγκέφαλο, αλλά έχουμε επίσης μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το σπίτι και το ευρύτερο περιβάλλον της κοινότητας μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον εγκέφαλο. 

Η συνέχιση αυτής της έρευνας θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή τη μοναδική αλληλεπίδραση και να βρούμε πιθανές νέες θεραπείες», δήλωσε η Catherine Jensen Peña, επίκουρη καθηγήτρια νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και συντονίστρια της συνέντευξης Τύπου.

Σχετικά Άρθρα