Η κατανάλωση μικρότερων ψαριών θα μπορούσε να αποτελέσει λύση για την υπεραλίευση
10 Ιουνίου 2025, 10:00

Για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες δισεκατομμυρίων ανθρώπων για θαλασσινά, η παροχή πρόσβασης σε μια μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στα ψάρια δημιουργεί ευκαιρίες για την ανάμειξη και το συνδυασμό ειδών. Ο σωστός συνδυασμός ορισμένων ειδών μπορεί να προσφέρει έως και 60% περισσότερα θρεπτικά συστατικά από ό,τι αν κάποιος έτρωγε την ίδια ποσότητα ακόμη και από ένα εξαιρετικά θρεπτικό είδος, σύμφωνα με ανάλυση ερευνητών του Πανεπιστημίου Cornell.
«Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της βιοποικιλότητας, όχι μόνο λόγω του ηθικού διλήμματος ότι προκαλούμε μαζική εξαφάνιση στη Γη, αλλά και επειδή η βιοποικιλότητα μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για τη βιωσιμότητα της αλιείας», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Sebastian Heilpern, μεταδιδακτορικός ερευνητής που έχει κάνει προηγούμενη έρευνα σχετικά με αυτό στον ποταμό Αμαζόνιο.
Στη μελέτη, ο Heilpern και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν προσδιορίζοντας μια λίστα με είδη ψαριών που είναι γνωστό ότι καταναλώνουν οι άνθρωποι. Ο Heilpern το διασταύρωσε με τα υπάρχοντα δεδομένα περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά για κάθε είδος. Από εκεί, οι ερευνητές προσδιόρισαν τα είδη ψαριών που βρίσκονται σε κάθε χώρα ή περιοχή της Γης. Τα βιογεωγραφικά και τα θρεπτικά δεδομένα στη συνέχεια περάστηκαν σε ένα υπολογιστικό μοντέλο.
«Μπορούμε στη συνέχεια να ρωτήσουμε, από όλους αυτούς τους συνδυασμούς πιθανών επιλογών ειδών, ποιους θα μπορούσαμε να επιλέξουμε και πόσο από το καθένα, με τρόπο που θα μας παρείχε επαρκή θρεπτικά συστατικά για να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες ενός ατόμου με τη χαμηλότερη ποσότητα βιομάζας ψαριών», δήλωσε ο Heilpern.
Το μοντέλο αποκάλυψε ότι, όταν οι αλιευτικές περιοχές έχουν μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, μια βέλτιστη διατροφή που χρησιμοποιεί τη χαμηλότερη ποσότητα ψαριών στρέφεται προς είδη με χαρακτηριστικά που μπορούν να τους δώσουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε ανθρωπογενείς παράγοντες, όπως η υπερεκμετάλλευση και η κλιματική αλλαγή.
Τέτοια είδη τείνουν να είναι μικρότερα, χαμηλότερα στην τροφική αλυσίδα και μπορούν να υποκατασταθούν από ένα ευρύτερο φάσμα άλλων μικρών ειδών που περιέχουν παρόμοια επίπεδα θρεπτικών συστατικών, παρέχοντας έτσι στους ανθρώπους πολλές πιθανές εναλλακτικές λύσεις.
Τα μικρότερα είδη, όπως οι σαρδέλες, τείνουν να είναι πιο οικολογικά ανθεκτικά επειδή αναπτύσσονται με ταχύτερους ρυθμούς από τα μεγαλύτερα είδη. Επιπλέον, τα βέλτιστα είδη είναι σε θέση να ανεχθούν ευρύτερα εύρη θερμοκρασιών, καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά στις κλιματικές αλλαγές.
Η έρευνα έδειξε ότι οι τροπικές παράκτιες χώρες τείνουν να έχουν την πιο βιοποικιλότητα στην αλιεία, συμπεριλαμβανομένων των χωρών στο Κοραλλιογενές Τρίγωνο στον Ειρηνικό Ωκεανό, της Αυστραλίας, της Ινδίας και του Αμαζονίου.
Οι ΗΠΑ έχουν καλή βιοποικιλότητα, αν και οι Αμερικανοί τείνουν να καταναλώνουν λίγα επιλεγμένα είδη. Μόνο 10 είδη αντιπροσωπεύουν έως και το 90% των ψαριών που τρώνε οι Αμερικανοί.
Tags: Περιβάλλον, ψάρι, Ψάρια