ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

02 Απριλίου 2022, 09:00

images

Αδιαμφισβήτητα, ο καφές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Αναλύσεις της UK Biobank ωστόσο υποδηλώνουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ, δύο ή τρία φλιτζάνια την ημέρα, μπορεί να είναι ωφέλιμη για την υγεία της καρδιάς.

Τα άτομα χωρίς καρδιαγγειακή νόσο που κατανάλωναν αυτή την ποσότητα καφέ, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου, εμφάνισαν σημαντικά μειωμένους κινδύνους θανάτου, σύμφωνα με το Medscape.

Σε μια ξεχωριστή ανάλυση, οι συμμετέχοντες με καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή εμφάνισαν επίσης βελτίωση, με πρόσληψη καφέ δύο έως τριών φλιτζανιών ημερησίως και χωρίς αυξημένο κίνδυνο αρρυθμιών. Σε μια τρίτη περιγραφή των δεδομένων της UK Biobank αναφέρεται ότι ο καφές είχε κλινικά οφέλη, είτε ήταν αλεσμένος, είτε στιγμιαίος.

Ορισμένοι κλινικοί γιατροί προειδοποιούν τους ασθενείς τους ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει ορισμένους τύπους καρδιακών παθήσεων, όπως παρατήρησε ο Peter M. Kistler, γιατρός στο Alfred Hospital και το Baker Heart and Diabetes Institute της Μελβούρνης. Όμως, οι τρέχουσες αναλύσεις προτείνουν ότι «η καθημερινή πρόσληψη καφέ δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, αλλά μάλλον να θεωρείται μέρος μιας υγιεινής διατροφής».

Ο Kistler και οι συνάδελφοί του πρόκειται να παρουσιάσουν τις τρεις αναλύσεις της UK Biobank ξεχωριστά στην Επιστημονική Συνεδρίαση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACC) 2022, που θα πραγματοποιηθεί τόσο διαδικτυακά, όσο και δια ζώσης στην Ουάσιγκτον.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη της UK Biobank, που ήταν κατά μέσο όρο 55-60 ετών, ανέφεραν το επίπεδο ημερήσιας πρόσληψης καφέ και τον προτιμώμενο τύπο καφέ σε ερωτηματολόγια. Οι ερευνητές παρατήρησαν γενικά σύνδεση μεταξύ του ημερήσιου αριθμού φλιτζανιών καφέ και των περιστατικών καρδιαγγειακής νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας, στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, κολπικής μαρμαρυγής, οποιασδήποτε αρρυθμίας και θανάτου για 10 χρόνια.

"Αυτή είναι μουσική νομίζω για τα αυτιά πολλών ασθενών μας, καθώς και πολλών στον τομέα της καρδιολογίας, καθώς όσοι από εμάς ξυπνάμε νωρίς και ξενυχτάμε στο νοσοκομείο καταναλώνουμε αρκετή ποσότητα καφέ", παρατήρησε η Katie Berlacher , MD, αναπληρώτρια επικεφαλής καρδιολογικής εκπαίδευσης στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια.

Οι αναλύσεις βασίστηκαν σε μια μεγάλη μελέτη και είδαν ένα σταθερό μοτίβο για πολλά καρδιαγγειακά αποτελέσματα, παρατήρησε η Berlacher.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν «βαθύ αντίκτυπο στην καθημερινή κλινική φροντίδα, καθώς πολλοί από εμάς προειδοποιούμε τους ασθενείς που έχουν ή διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο κατά της κατανάλωσης καφέ», δήλωσε η ίδια στο theheart.org.



Σχετικά Άρθρα