ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια του θηλασμού επηρεάζει την υγεία των βρεφών

26 Απριλίου 2023, 07:00

images

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ από τη γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και την ανάπτυξη συμπεριφοράς των εμβρύων που κυοφορούν. Επί του παρόντος, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συμβουλεύουν τις μητέρες να μην καταναλώνουν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δηλώνουν ότι δεν υπάρχει γνωστό ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης. Έρευνες δείχνουν ωστόσο ότι περίπου το 36% των μητέρων που θηλάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταναλώνουν αλκοόλ. 

Στον Καναδά και την Αυστραλία, τα νούμερα είναι 20% και 60%, αντίστοιχα. Οι γυναίκες που καταναλώνουν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , είναι πιο πιθανό να πίνουν κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Επίσης, πολλές γυναίκες που επιλέγουν να απέχουν από το ποτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αναφέρουν ότι άρχισαν να πίνουν ξανά λίγο μετά τον τοκετό.

Mία ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια – Ρίβερσαϊντ- πραγματοποίησε μελέτη σε ποντίκια για να μελετήσει τις συνέπειες κατανάλωσης αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη. Η μελέτη εμφανίζεται στο Frontiers in Neuroscience.

Με επικεφαλής την Kelly Huffman, καθηγήτρια Ψυχολογίας, η ομάδα οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση των βρεφών στο αλκοόλ μέσω του μητρικού γάλακτος, μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ανάπτυξή τους. Συγκεκριμένα, νεαρά ποντίκια που εκτέθηκαν σε αλκοόλ κατά την πρώιμη ανάπτυξη εμφανίζουν μικρότερη ανάπτυξη σώματος και εγκεφάλου, καθώς και μειωμένα μήκη του φλοιού - ένα μέτρο του μεγέθους του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές εστίασαν στην έκθεση σε αιθανόλη κατά τη γαλουχία, ή LEE, και ανέπτυξαν ένα νέο μοντέλο μεταγεννητικής έκθεσης σε αλκοόλ σε ποντίκια που θηλάζουν. Σε αυτό το μοντέλο ποντικού, τα νεογνά εκτέθηκαν σε αιθανόλη μέσω θηλασμού από τη μεταγεννητική ημέρα (P) 6 έως την P20 (απογαλακτισμός), μια περίοδος ισοδύναμη με τη βρεφική ηλικία στους ανθρώπους.

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, τα ποντίκια LEE είχαν μειωμένο βάρος σώματος και εγκεφάλου, καθώς και μειωμένα μήκη νεοφλοιού κατά τον απογαλακτισμό συνεχίζοντας μέχρι την πρώιμη εφηβεία (ηλικία P30). Τα βάρη του εγκεφάλου μειώθηκαν και στις 2 ηλικίες για τα αρσενικά και στο P20 για τα θηλυκά. Ωστόσο, τα βάρη του θηλυκού εγκεφάλου P30 ανέκαμψαν σε επίπεδα ελέγχου. Αυτή η ανακάλυψη παρέχει στοιχεία για διαφορές που σχετίζονται με το φύλο λόγω LEE.

Αν και οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης την αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ από τις γυναίκες και κατά τη διάρκεια της προγεννητικής περιόδου, η Huffman είπε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τις κατάλληλες, ασφαλείς συμπεριφορές κατανάλωσης αλκοόλ κατά την περίοδο του θηλασμού.

«Γνωρίζουμε την αποσύνδεση μεταξύ των συμπερασμάτων που προέρχονται από την επιστημονική βιβλιογραφία και των συμπεριφορών πολλών νέων μητέρων», είπε. «Ελπίζουμε ότι η δουλειά μας θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ασφαλείς μητρικές πρακτικές».



Σχετικά Άρθρα