ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καθυστέρηση στο κόψιμο του ομφάλιου λώρου μειώνει τον κίνδυνο θανάτου στα πρόωρα

20 Νοεμβρίου 2023, 07:00

images

Η καθυστέρηση της κοπής του ομφάλιου λώρου ενός νεογνού που γεννήθηκε πρόωρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με νέα έρευνα. Έτσι, ενώ ο ακριβής χρόνος κυμαίνεται γύρω στα 30–60 δευτερόλεπτα, τα 2 λεπτά θα μπορούσαν να ήταν σωτήρια γι' αυτά τα νεογέννητα.

Οι γιατροί κάνουν ατομικές εκτιμήσεις σχετικά με την καθυστερημένη κοπής του λώρου κατά τη στιγμή του τοκετού για να κρατήσουν ασφαλή το άτομο που γεννά και το νεογνό.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet, δείχνουν ότι η καθυστερημένη σύσφιξη, σε σύγκριση με την άμεση σύσφιξη του ομφάλιου λώρου, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου του νεογέννητου κατά περισσότερο από 50%. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα κλινικών δοκιμών χιλιάδων πρόωρων μωρών, αναλύοντας την καθυστερημένη σύσφιξη του λώρου έναντι της άμεσης σύσφιξης του λώρου.

«Διαπιστώσαμε ότι η αναμονή μόλις 2 λεπτών μπορεί να κάνει τη διαφορά για τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας Dr. Anna Lene Seidler, PhD, ανώτερη ερευνήτρια και βιοστατολόγος στο NHMRC Clinical Trials Center (CTC) στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Ενώ απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ της καθυστερημένης σύσφιξης του λώρου και του ποσοστού θνησιμότητας των πρόωρων μωρών, μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι το επιπλέον αίμα από τον πλακούντα.

«Ανά τον κόσμο, σχεδόν 13 εκατομμύρια μωρά γεννιούνταν πρόωρα κάθε χρόνο και δυστυχώς, σχεδόν 1 εκατομμύριο πεθαίνουν λίγο μετά τη γέννηση. Τα νέα μας ευρήματα είναι η καλύτερη απόδειξη μέχρι σήμερα ότι η αναμονή μέχρι να σφιχθεί ο ομφάλιος λώρος μπορεί να σώσει τη ζωή ορισμένων πρόωρων μωρών. 

Συνεργαζόμαστε ήδη με διεθνείς προγραμματιστές κατευθυντήριων γραμμών για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα αποτελέσματα θα αντικατοπτρίζονται σε ενημερωμένες οδηγίες και κλινική πρακτική στο κοντινό μέλλον», καταλήγει η Seidler.

Σχετικά Άρθρα