ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Ισπανία σχεδιάζει άδεια εμμήνου ρύσεως για όσες υποφέρουν από έντονους πόνους

18 Μαΐου 2022, 16:00

images

Η Ισπανία σχεδιάζει να θεσπίσει ιατρική άδεια για γυναίκες που υποφέρουν από έντονους πόνους περιόδου. Ειδικότερα, ένα προσχέδιο νομοσχεδίου αναφέρει ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να έχουν τρεις ημέρες άδεια το μήνα, που ενδεχομένως να παρατείνεται σε πέντε για ορισμένες περιπτώσεις.

Ωστόσο, οι πολιτικοί προειδοποίησαν ότι το προσχέδιο - που διέρρευσε στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης - είναι ακόμη υπό επεξεργασία. Εάν εγκριθεί, θα είναι το πρώτο σχετικό νόμιμο δικαίωμα στην Ευρώπη καθώς μόνο λίγες χώρες σε όλο τον κόσμο διαθέτουν παρόμοια πρόβλεψη στη νομοθεσία.

Η ισπανική νομοθεσία αποτελεί μέρος πολύ ευρύτερης μεταρρύθμισης της αναπαραγωγικής υγείας που θα περιλαμβάνει αλλαγές στη νομοθεσία της χώρας για τις αμβλώσεις. Αναφορικά με το νομοσχέδιο, μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι πρόκειται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τριήμερη αναρρωτική άδεια για επώδυνες περιόδους θα επιτραπεί με σημείωμα γιατρού, αναφέρει το προσχέδιο, πιθανώς να επεκταθεί σε πέντε ημέρες σε προσωρινή βάση για ιδιαίτερα έντονο πόνο. Ωστόσο, το δικαίωμα αυτό δεν αναμένεται να ισχύει για όσες υποφέρουν από ήπια ενόχληση.

''Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσέγγισης αντιμετώπισης της εμμήνου ρύσεως ως κατάστασης υγείας'', αναφέρει η El País, η οποία περιλαμβάνει επίσης την κατάργηση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα υγιεινής - τον λεγόμενο "ροζ φόρο" - και δωρεάν προϊόντα υγιεινής που διατίθενται σε δημόσια κέντρα, όπως σχολεία και φυλακές.

Το προσχέδιο περιλαμβάνει επίσης παρατεταμένη άδεια μητρότητας μετ' αποδοχών πριν από τον τοκετό και αλλαγές στους νόμους για τις αμβλώσεις που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος από την υπουργό Ισότητας, Irene Montero.

Αυτό περιλαμβάνει την άρση της ικανότητας των εφήβων ηλικίας 16 και 17 ετών να κάνουν έκτρωση χωρίς την άδεια των γονέων ή των κηδεμόνων τους, η οποία εισήχθη το 2015 από άλλη κυβέρνηση. Καταργεί επίσης την τρέχουσα τριήμερη περίοδο αποκατάστασης και την απαίτηση παροχής υπηρεσιών αμβλώσεων στο δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Τέλος, ο προτεινόμενος νόμος θα περιλαμβάνει αυστηρότερους κανόνες σχετικά με την παρένθετη μητρότητα, η οποία απαγορεύεται στην Ισπανία.


Σχετικά Άρθρα