ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ηθοποιός του «Emily in Paris», Ashley Park, εμφάνισε σήψη μετά από αμυγδαλίτιδα

24 Ιανουαρίου 2024, 10:00

images

Η Ashley Park, μία από τις πρωταγωνίστριες των «Emily in Paris» και «Beef» του Netflix, αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι αναρρώνει από σοβαρό σηπτικό σοκ, μετά από μια περίοδο αμυγδαλίτιδας κατά τη διάρκεια διακοπών της Πρωτοχρονιάς. Το σηπτικό σοκ είναι η πιο σοβαρή μορφή σήψης, η οποία συμβαίνει όταν ο οργανισμός στρέφει όλες του τις δυνάμεις στο να καταπολεμήσει μια μόλυνση, με αποτέλεσμα εκτεταμένη φλεγμονή. Η σήψη είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί ιατρική φροντίδα και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Αν και η ηθοποιός βρίσκεται σε φάση αποκατάστασης τώρα, πέρασε 1 εβδομάδα στην εντατική θεραπεία και πολλές επισκέψεις στα επείγοντα.

«Αυτό που ξεκίνησε ως αμυγδαλίτιδα εξελίχθηκε σε κρίσιμο σηπτικό σοκ, το οποίο μόλυνε και επηρέασε αρκετά από τα όργανά μου. Είμαι ευγνώμων που η υγεία μου έχει βελτιωθεί παρά τα όσα μας είχαν πει αρχικά», έγραψε η ίδια στο Instagram.

Η αμυγδαλίτιδα είναι ένας γενικός όρος για να περιγράψει μια μόλυνση των αμυγδαλών. Οι αμυγδαλές αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος και σας βοηθούν να μην αρρωστήσετε φιλτράροντας τα βακτήρια.

«Οι αμυγδαλές μερικές φορές μπορεί να μολυνθούν ή να παρουσιάσουν φλεγμονή, οδηγώντας σε μια κατάσταση γνωστή ως αμυγδαλίτιδα. Οι μολυσμένες αμυγδαλές εμφανίζονται συνήθως διευρυμένες, κόκκινες και μπορεί να έχουν λευκές/κίτρινες κηλίδες. Μια τέτοια φλεγμονή μπορεί να προκύψει από ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις με ιογενείς λοιμώξεις που αντιπροσωπεύουν έως και το 70% των περιπτώσεων», δήλωσε ο Δρ James Clark, Επίκουρος Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας στο Johns Hopkins Medicine.

Ενώ η αμυγδαλίτιδα μπορεί να προκληθεί είτε από ιό είτε από βακτήρια, η αιτία μπορεί να προκαλέσει πολύ διαφορετικά αποτελέσματα.

«Η αμυγδαλίτιδα, εάν προκαλείται από ιό, συνήθως υποχωρεί από μόνη της. Εάν προκαλείται από βακτήρια ακόμη και τότε μπορεί να υποχωρήσει από μόνο της, αλλά θα πρέπει να λάβετε αντιβιοτικά για αυτό», δήλωσε ο Δρ Ryan Ribeira, Ιατρικός Διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Ενηλίκων στο Stanford Health.

Σχετικά Άρθρα