ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Γαλλία ετοιμάζεται να απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μίας χρήσης

17 September 2023, 08:00

images

Η Γαλλία ετοιμάζεται να απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μίας χρήσης - γνωστά ως disposable vapes - λόγω του κινδύνου που ενέχουν για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Μιλώντας πρόσφατα στο ραδιόφωνο RTL, η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Elisabeth Borne  (φωτογραφία), είπε ότι το μέτρο ήταν μέρος ενός νέου αντικαπνιστικού σχεδίου που καταρτίζει η κυβέρνηση. Θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρουν ακτιβιστές.

Αρκετές άλλες χώρες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ιρλανδίας, έχουν ανακοινώσει παρόμοιες απαγορεύσεις, όπως αναφέρει το BBC News. Οι συσκευές ατμίσματος μίας χρήσης κοστίζουν περίπου 9 ευρώ (7,70 £). Υποτίθεται ότι προσφέρουν περίπου 600 ρουφηξιές – το ισοδύναμο των 40 τσιγάρων.

Μάλιστα, η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής της Γαλλίας τα περιέγραψε ως «ιδιαίτερα πονηρή παγίδα για παιδιά και εφήβους». Οι εκστρατείες απαγόρευσης των vapes, κατηγορούν τους κατασκευαστές ότι στοχεύουν σκόπιμα τους εφήβους, χρησιμοποιώντας έντονα χρώματα και μια σειρά από γεύσεις, όπως marshmallow, σοκολάτα και φουντούκι, καρπούζι και παγωτό.

Σύμφωνα με την Alliance Against Tobacco (ACT), το 13% των νέων 13-16 ετών έχουν δοκιμάσει «τζούρες» τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Οι περισσότεροι λένε ότι ξεκίνησαν περίπου στην ηλικία των 11 ή 12 ετών.

"Η απαγόρευση είναι μεγάλη νίκη για την κοινωνία των πολιτών. Αυτά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης λειτουργούν ως προ-στάδιο για το κάπνισμα για τους νέους", λέει ο πρόεδρος της ACT, Loïc Josseran. "Έχει γίνει επιδημία. Είναι τρομερό πώς η καπνοβιομηχανία έχει βάλει σκοπό να πάρει με το μέρος της τα παιδιά."

Τέλος, οι εκστρατείες έχουν τονίσει την οικολογική ζημιά που προκαλούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μελέτη από την περιβαλλοντική οργάνωση Material Focus, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι περισσότερες από 1.000.000 συσκευές αυτού του είδους πετιούνται κάθε εβδομάδα.

«Είναι μια περιβαλλοντική μάστιγα», έγραψε μια ομάδα Γάλλων γιατρών και περιβαλλοντολόγων στην εφημερίδα Le Monde νωρίτερα φέτος.

Σχετικά Άρθρα