ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η έκθεση στον καπνό στην εμβρυική και βρεφική ζωή επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

24 Μαρτίου 2024, 08:00

images

Έρευνα δείχνει ότι η πρώιμη έκθεση στον καπνό - είτε ήδη από τη μήτρα, είτε κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία – συσχετίζεται με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή. Η μεγάλης κλίμακας ανάλυση παρατήρησης, συγκέντρωσε ιατρικά αρχεία περίπου 476.000 ενηλίκων στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι συγγραφείς της μελέτης, ανέφεραν ότι τα άτομα που ξεκίνησαν το κάπνισμα στην παιδική ηλικία, είχαν διπλάσιο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, όσοι άρχισαν το κάπνισμα ως έφηβοι, είχαν 57% υψηλότερο κίνδυνο ενώ εκείνοι που άρχισαν το κάπνισμα ως ενήλικες, είχαν 33% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που δεν κάπνιζαν ποτέ.

Η μελέτη όρισε ως παιδική ηλικία τις ηλικίες 5 έως 14 και εφηβεία τις ηλικίες 15 έως 17. Όσοι είχαν γενετική προδιάθεση για διαβήτη τύπου 2, αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο. Ο Δρ Robert Eckel, ένας ενδοκρινολόγος και πρώην πρόεδρος της American Heart Association που δεν συμμετείχε στη μελέτη, σχολίασε ότι η έκθεση στον καπνό, σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη - αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες, γενετικοί και άλλοι, που παίζουν ρόλο.

Η ανάλυση κατέληξε, επίσης, στο συμπέρασμα ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής αργότερα στην ενήλικη ζωή, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ακόμη και για εκείνους που είχαν εκτεθεί στον καπνό νωρίς στη ζωή τους.

Ενώ τα δεδομένα δείχνουν απλώς συσχέτιση και όχι αιτιότητα, προσθέτουν δεδομένα στο σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων που συσχετίζουν την έκθεση στον καπνό με προβλήματα υγείας – ιδιαίτερα για εκείνους που εκτίθενται σε αυτόν πολύ νωρίς στη ζωή τους.

«Αυτό τονίζει τη σημασία της πρόληψης της έκθεσης στον καπνό στα πρώιμα στάδια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, ειδικά για άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2», δήλωσε στο Medical News Today ο Victor Wenze Zhong, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong στην Κίνα.

«Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής αργότερα στην ενήλικη ζωή, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των ατόμων που είχαν έκθεση στον καπνό στη μήτρα, την παιδική ηλικία ή την εφηβεία», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα