ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφή στην εφηβεία του κοριτσιού πιθανώς επηρεάζει την έμμηνο ρύση του

16 Οκτωβρίου 2022, 08:00

images

Ενώ εργαζόταν πάνω σε ένα άσχετο ερευνητικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του προπτυχιακού της στο Πανεπιστήμιο Rutgers, η Serah Sannoh αποφάσισε να επανεκτιμήσει μελέτες άλλων ερευνητών σχετικά με τη διατροφή και τον πόνο της περιόδου. Αυτό που ανακάλυψε, καταγράφεται σε μία διαφορετική εργασία της που στοχοποιεί την έλλειψη σε Ω6 λιπαρά οξέα που μειώνουν κανονικά τις φλεγμονές.

Ο πόνος της περιόδου, γνωστός και ως δυσμηνόρροια, γίνεται αισθητός όταν οι μύες στη μήτρα συστέλλονται. Οι προσταγλανδίνες, χημικές ουσίες που εμπλέκονται στις φλεγμονώδεις αποκρίσεις, επιδεινώνουν την κατάσταση αυτή.

«Θα πρότεινα απλώς στις νεαρές γυναίκες να ρίξουν μια ματιά στον τρόπο ζωής και τη διατροφή που έχουν, τις διατροφικές συμπεριφορές και να δουν αν υπάρχουν αλλαγές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση του πόνου που βιώνουν», είπε η Sannoh, νυν φοιτήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Temple στη Φιλαδέλφεια.

Ενώ το 90% των εφήβων κοριτσιών αναφέρουν πόνο κατά την έμμηνο ρύση, πολλά δεν αναζητούν θεραπεία. Μάλιστα, η δυσμηνόρροια είναι η κύρια αιτία απουσιών από το σχολείο για νεαρές γυναίκες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα τρόφιμα τα οποία η έρευνα της Sannoh επισήμανε ως προβληματικά, είναι κυρίως το κόκκινο κρέας, η ζάχαρη, το αλάτι, τα γαλακτοκομικά, ο καφές και τα έλαια.

«Η αμερικανική διατροφή είναι πολύ πλούσια σε Ω6 λιπαρά οξέα», είπε η Sannoh. Μάλιστα, η μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που ακολουθούσαν vegan διατροφή, είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά φλεγμονής.

«Η δίαιτα έχει αντίκτυπο στην υγεία σας και πιστεύω ότι αυτό συχνά παραβλέπεται», δήλωσε η Sannoh. «Μερικές φορές οι γυναίκες θα ήθελαν απλώς να δουν αν υπάρχει κάποιο φάρμακο που θα μπορούσαν να πάρουν. Και αυτό είναι εντάξει, αλλά αν υπάρχει τρόπος να σταματήσει ολιστικά αυτός ο επώδυνος ''καταρράκτης'', πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο για κάποιες να το υιοθετήσουν και θα τις βοηθήσει επίσης να βελτιώσουν την υγεία τους συνολικά". Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα, κατέληξε η ερευνήτρια.


Σχετικά Άρθρα