ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

H COVID-19 στον εγκέφαλο: Aνοσολογική απόκριση μπορεί να προκαλέσει βλάβη

03 Αυγούστου 2022, 07:00

images

Καθώς η πανδημία COVID-19 συνεχίζεται, οι κλινικοί γιατροί μαθαίνουν περισσότερα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου στη συνολική υγεία ενός ατόμου. Ορισμένοι ασθενείς με κορωνοϊό συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της πάθησης μήνες μετά την αρχική μόλυνση, αντιμετωπίζοντας μακροχρόνια COVID.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α. (NIH) ανακοίνωσαν  πρόσφατα νέα ευρήματα, τα οποία μπορεί να έχουν σχέση με την κατανόησή μας για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της COVID-19. Η νέα τους μελέτη αναφέρει ότι η ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στη μόλυνση από τον κορωνοϊό βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, προκαλώντας νευρολογικά συμπτώματα.

Σύμφωνα με τον Δρ Avindra Nath, κλινικό διευθυντή στο Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού (NINDS) στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) και ανώτερο συγγραφέα της παρούσας μελέτης, προηγούμενη έρευνα βρήκε στοιχεία βλάβης των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο ασθενών με COVID-19 που πέθαναν λίγο μετά τη μόλυνση από τον ιό, αλλά όχι σημάδια λοιμώξεων SARS-CoV-2.

«Αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε για να διερευνήσει πώς η COVID-19 βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου», είπε ο Δρ Nath.

Για αυτήν τη μελέτη, ο Δρ Nath και η ερευνητική του ομάδα εξέτασαν τον εγκεφαλικό ιστό 9 ασθενών με COVID-19 που πέθαναν ξαφνικά μετά τη μόλυνση. Οι επιστήμονες παρατήρησαν στοιχεία από αντισώματα που δημιουργήθηκαν από το σώμα ως απάντηση στη μόλυνση από την COVID-19 κι επιτέθηκαν στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, προκαλώντας φλεγμονή και βλάβη.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου προκύπτει από τη φυσική φλεγμονώδη απόκριση του σώματος στον SARS-CoV-2», εξήγησε ο Δρ Nath.

«Υποθέτουμε ότι μια επίθεση με τη μεσολάβηση αντισώματος που προκαλείται από τον ιό καταστρέφει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, προκαλώντας διαρροή αίματος από τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο», συνέχισε. «Αυτό, με τη σειρά του, πυροδοτεί φλεγμονή που καταστρέφει νευρώνες».

Γιατί αυτά τα αντισώματα θα στραφούν κατά των αιμοφόρων αγγείων; Ο Δρ Naths λέει ότι δεν γνωρίζουν ακόμη. «Μια πιθανότητα θα μπορούσε να είναι ότι στοχοποιούνται εναντίον του υποδοχέα ACE2 του ιού, ο οποίος εκφράζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτά τα κύτταρα», είπε.

«Όσοι έχουν μακρά COVID μπορεί να έχουν παρόμοια ανοσοαπόκριση που καθυστερεί και βλάπτει τους νευρώνες», πρόσθεσε. «Η ανακάλυψη των ανοσοσυμπλεγμάτων σε ενδοθηλιακά κύτταρα προτείνει ότι οι ανοσοτροποποιητικές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν», καταλήγει.


Σχετικά Άρθρα