ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ασπιρίνη επιβραδύνει την εξέλιξη του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής

14 Δεκεμβρίου 2023, 07:00

images

Αν και η ασπιρίνη δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο ρήξης, σοβαρής αιμορραγίας ή θανάτου, τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open, υποδηλώνουν ότι η ασπιρίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καθυστερήσει την εξέλιξη του συγκεκριμένου είδους ανευρύσματος σε ορισμένους ασθενείς. Επί του παρόντος, η διαχείριση των παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο - όπως το κάπνισμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση - είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, ενώ υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία φαρμάκων για την επιβράδυνση της ανάπτυξης αυτών των τύπων ανευρυσμάτων.

Τα φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και ορισμένα αντιβιοτικά δεν φαίνεται να επηρεάζουν την εξέλιξη ή τον κίνδυνο ρήξης, όπως υποδηλώνουν προηγούμενα στοιχεία. Η ασπιρίνη είναι ένα αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο και προκλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων παίζει ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Επιπλέον, μελέτες σε ζωικά μοντέλα έχουν αποδείξει ότι τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα μπορεί να αποτρέψουν τη δημιουργία θρόμβων, ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στους ανθρώπους.

Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε επίσης τη χρήση αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων για την καταπολέμηση άλλων τύπων ανευρυσμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ενδοκρανιακών ανευρυσμάτων, αλλά τα στοιχεία διίσταντο. «Αυτός είναι ένας κρίσιμος τομέας κλινικής έρευνας, καθώς καμία ιατρική θεραπεία δεν έχει αποδειχθεί προηγουμένως αποτελεσματική στην [πρόληψη] εξέλιξης της νόσου», δήλωσε ο Δρ Ronald Dahlman, καθηγητής αγγειοχειρουργικής στο Stanford Medicine, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Ο Dahlman ελπίζει ότι τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν έναυσμα για μελλοντικές μελέτες για τη διερεύνηση των επιδράσεων της ασπιρίνης μαζί με άλλες θεραπείες κατά των αιμοπεταλίων στη διαχείριση του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής.

«Το να έχουμε διαθέσιμες απεικονιστικές μελέτες για την αξιολόγηση της επίδρασης της θεραπείας με ασπιρίνη στη συσσώρευση θρόμβου και τη σχέση μεταξύ του όγκου του θρόμβου και της αλλαγής της διαμέτρου του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, θα ήταν τα επόμενα, πιο σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα