ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η απώλεια βάρους μέσω βαριατρικής επέμβασης μπορεί να είναι η λύση για τους εξαιρετικά παχύσαρκους

01 Οκτωβρίου 2020, 16:00

images

Η απώλεια βάρους μέσω βαριατρικής επέμβασης μπορεί να κάνει την διαφορά στην υγεία της καρδιάς του παχύσαρκου ασθενή. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη της Κλινικής Cleveland, αναφέροντας ότι η μείωση βάρους 5%-10% σχετίζεται με βελτίωση στο προσδόκιμο ζωής και την καρδιαγγειακή υγεία. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Annals of Surgery.

Στη μελέτη παρατήρησης συμμετείχαν 7.201 ασθενείς της Κλινικής Cleveland, εκ των οποίων 1.223 ασθενείς με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2 που υποβλήθηκαν σε επέμβαση μεταβολικής χειρουργική (βαριατρική), ενώ 5.978 ασθενείς λάμβαναν τη συνήθη ιατρική περίθαλψη. Περίπου 80% των ασθενών είχαν υπέρταση, 74% είχαν δυσλιπιδαιμία (αυξημένα τριγλυκερίδια και χοληστερόλη) και 31% λάμβαναν αγωγή με ινσουλίνη για τη θεραπεία του διαβήτη.

Χρησιμοποιώντας διαφορετικά στατιστικά μοντέλα, τα αποτελέσματα της απώλειας βάρους μελετήθηκαν ώστε να προσδιοριστεί το ελάχιστο βάρος που έπρεπε να χαθεί ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου και σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών επεισοδίων όπως στεφανιαία αρτηριακή νόσος, εγκεφαλοαγγειακά συμβάντα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσος και κολπική μαρμαρυγή.

Μετά από την επέμβαση μεταβολικής χειρουργικής, ο κίνδυνος θανάτου και σοβαρών καρδιακών επιπλοκών φάνηκε να μειώνεται μετά από την απώλεια βάρους κατά 5 – 10%. Ωστόσο, στην ομάδα της μη χειρουργικής παρέμβασης ο κίνδυνος για τους προαναφερθέντες παράγοντες μειώθηκε μόνο μετά την απώλεια βάρους κατά 20%, ανέφερε ο Ali Aminian, MD, διευθυντής του Ινστιτούτου Βαριατρικής και Μεταβολισμού της Κλινικής Cleveland και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη STAMPEDE ανέδειξε επιπλέον τα ευεργετικά αποτελέσματα της μεταβολικής χειρουργικής στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Έκτοτε, πρόσθετες μελέτες έχουν διαπιστώσει πρόσθετα οφέλη για την υγεία εκτός από την απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, αυτή η έρευνα αποτελεί δευτερεύουσα ανάλυση μιας μεγάλης μελέτης που έδειξε ότι η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους σχετίζεται με 40% μικρότερο κίνδυνο θανάτου και καρδιακών επιπλοκών σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τις φυσιολογικές αλλαγές στη χειρουργικά τροποποιημένη γαστρεντερική οδό, τον αντίκτυπο στην έκκριση ορμονών και το μικροβίωμα. Αυτές οι ευεργετικές αλλαγές ίσως οδηγούν στα καρδιαγγειακά οφέλη της μεταβολικής χειρουργικής ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους. Ωστόσο, διευκρίνισαν, περαιτέρω έρευνα κρίνεται αναγκαία για την καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών για το πώς η μεταβολική χειρουργική συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας ασθενών με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2.

Η βαριατρική είναι η ιατρική επιστήμη που ασχολείται με τη νόσο της παχυσαρκίας και τη θεραπεία της και ασκείται από ιατρούς εξειδικευμένους στις παθήσεις του μεταβολισμού. Τα βαριατρικά χειρουργεία αφαιρούν κομμάτια ή αναπλάθουν το γαστρεντερικό σύστημα ώστε να τρώει το άτομο λιγότερο και να απορροφά λιγότερα λίπη.

Σχετικά Άρθρα