ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ανάπτυξη διαβήτη εξαρτάται από χαρακτηριστικά του λιπώδους ιστού σε κάθε φύλο

25 Απριλίου 2022, 09:00

images

Τα τελευταία 40 χρόνια, οι περιπτώσεις σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 ανά τον κόσμο έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των ανθρώπων που εκτιμάται ότι έπασχαν από τη νόσο αυξήθηκε σημαντικά από 108 εκατομμύρια το 1980 σε 422 εκατομμύρια το 2014, με την ταχύτερη ανάπτυξη να παρατηρείται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Αν και η πάθηση είναι κοινή, απαιτείται ακόμη πολλή έρευνα για την πλήρη κατανόησή της. Για παράδειγμα, ενώ ο διαβήτης συνδέεται με την παχυσαρκία, οι ερευνητές εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τους ακριβείς λόγους για τους οποίους η παχυσαρκία προκαλεί διαβήτη.

Σε μια νέα εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity Reviews, οι ερευνήτριες της Concordia, Kerri Delaney και Sylvia Santosa, εξετάζουν πώς ο λιπώδης ιστός από διαφορετικά μέρη του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση διαβήτη σε άνδρες και γυναίκες. Εξέτασαν πλήθος επιστημονικών εργασιών, αναζητώντας μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το λίπος λειτουργεί σε επίπεδο επιφάνειας και ιστού, και τους μηχανισμούς με τους οποίους αυτός ο ιστός συμβάλλει στην εμφάνιση διαβήτη.

«Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες για το πώς αναπτύσσεται ο διαβήτης και αυτή που διερευνούμε υποστηρίζει ότι διαφορετικές περιοχές του λιπώδους ιστού συμβάλλουν με διαφορετικό τρόπο στον κίνδυνο ασθένειας», λέει η Kerri Delaney, υποψήφια διδάκτορας στο PERFORM Center της Concordia και επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας.

Άνδρες και γυναίκες αποθηκεύουν λίπος σε διαφορετικά μέρη του σώματός τους. Ο διαβήτης, όπως και πολλές άλλες ασθένειες, συνδέεται στενά με το κοιλιακό λίπος. Οι γυναίκες τείνουν να αποθηκεύουν αυτό το λίπος ακριβώς κάτω από το δέρμα. Αυτό είναι γνωστό ως υποδόριο λίπος. Αντίθετα, στους άνδρες, το κοιλιακό λίπος αποθηκεύεται γύρω από τα όργανα. Αυτό είναι σπλαχνικό λίπος.

Επιπλέον, το λίπος φαίνεται να παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε άνδρες και γυναίκες. Για παράδειγμα, στους άνδρες ο λιπώδης ιστός διαστέλλεται επειδή τα λιποκύτταρα μεγαλώνουν σε μέγεθος, ενώ στις γυναίκες τα λιποκύτταρα αυξάνονται σε αριθμό. Αυτό αλλάζει με την απώλεια της προστατευτικής ορμόνης οιστρογόνου που εξαφανίζεται με την εμμηνόπαυση και μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στο διαβήτη νωρίτερα στη ζωή τους από τις γυναίκες.

Ξεκινώντας από την υπόθεση ότι ο κίνδυνος διαβήτη επηρεάζεται από την επέκταση του σπλαχνικού λίπους στους άνδρες και του υποδόριου λίπους στις γυναίκες, οι ερευνητές μελέτησαν τις επιστημονικές εργασίες για να δουν τι συμβαίνει στα μικροπεριβάλλοντα σε επίπεδο κυττάρων.

«Επί του παρόντος, η θεραπεία του διαβήτη είναι παρόμοια για άνδρες και γυναίκες», δηλώνει η Santosa, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Υγείας, Κινησιολογίας και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας. «Αν κατανοούσαμε καλύτερα τις διαφορές μεταξύ τους, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε αυτούς τους μηχανισμούς για να προτείνουμε θεραπείες σε άνδρες και γυναίκες με βάση το πώς λειτουργούν τα φάρμακα για το διαβήτη».


Σχετικά Άρθρα