ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία επικαιροποιεί τη σύσταση για έλεγχο καρκίνου του πνεύμονα

06 Νοεμβρίου 2023, 07:00

images

Σχεδόν 5 εκατομμύρια επιπλέον άτομα λαμβάνουν τη σύσταση να υποβληθούν σε έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με την ενημερωμένη οδηγία από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, η οποία επέκτεινε τις συστάσεις της -για να συμπεριλάβει ηλικιωμένους ενήλικες που καπνίζουν ή κάπνιζαν στο παρελθόν, ανεξάρτητα από πότε σταμάτησαν το κάπνισμα-.

Προηγουμένως, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, συνιστούσε ετήσιο προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα για ενήλικες ηλικίας 55 έως 74 ετών με ιστορικό καπνίσματος, οι οποίοι, είτε καπνίζουν επί του παρόντος, είτε διέκοψαν το κάπνισμα πριν από λιγότερο από 15 χρόνια. Τώρα, ο οργανισμός λέει ότι το διάστημα που έχει περάσει από τότε που κόψατε το κάπνισμα δεν θα πρέπει πλέον να είναι παράγοντας για το αν θα υποβληθείτε σε προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα.

«Νομίζω ότι το χρονικό διάστημα από τη διακοπή (του καπνίσματος) προκάλεσαν σύγχυση στους ανθρώπους», σημείωσεο Δρ William Dahut, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος για την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

«Πρώτα από όλα, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια ασθένεια των ηλικιωμένων και έτσι, βασικά, ο κίνδυνος αρχίζει να γίνεται μεγαλύτερος μόλις φτάσετε στα 60 σας, περίοδος κατά την οποία πιθανώς οι άνθρωποι σταμάτησαν να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο», πρόσθεσε και συνέχισε:

«Με την πάροδο του χρόνου, συνεχίζει να υπάρχει τώρα ότι ο κίνδυνος για τους άνδρες και τις γυναίκες στα 60 τους και άνω, και έτσι είναι ακριβώς η στιγμή που θα έπρεπε να κάνετε προληπτικό έλεγχο, επειδή τότε ο κίνδυνος καρκίνου τους είναι στην πραγματικότητα υψηλότερος».

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι η επικαιροποιημένη σύστασή της, θα οδηγήσει σε πρόληψη περισσότερων θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα κατά 21%, σε σύγκριση με τις προηγούμενες συστάσεις. Η τελευταία φορά που η ομάδα ενημέρωσε την κατευθυντήρια γραμμή προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα, ήταν το 2013.

Σχετικά Άρθρα