ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής εξέδωσε νέες συστάσεις για το θηλασμό

04 Απριλίου 2023, 07:00

images

Πάνω από το 80% των βρεφών αρχίζουν να θηλάζουν πριν ακόμη πάρουν εξιτήριο από το μαιευτήριο. Ωστόσο, το ποσοστό των βρεφών που τρέφονται αποκλειστικά με βρεφικό γάλα μειώνεται δραματικά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) ενημέρωσε πρόσφατα τις συστάσεις της για τη διάρκεια του θηλασμού για τον οποίο πολλοί γονείς αμφισβητούν ακόμα και τη σκοπιμότητά του.

Ωστόσο, όλο και περισσότερες μελέτες και έρευνες, αναδεικνύουν τη σημασία και την αξία του μητρικού γάλακτος. Κάθε λίγα χρόνια, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ερευνούν τον θηλασμό και την κατανάλωση μητρικού γάλακτος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα CDC παρέχουν αυτές τις πληροφορίες στο κοινό και στους υπαλλήλους της υγειονομικής περίθαλψης για να τονίσουν τη σημασία του θηλασμού ως κρίσιμο στοιχείο για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. 

Το 2019:

Το 78,6% των βρεφών έλαβε μητρικό γάλα σε ηλικία 1 μηνός.

Το 55,8% των βρεφών έλαβε μητρικό γάλα μέχρι τους 6 μήνες, με το 24,9% να λαμβάνει μόνο μητρικό γάλα.

Το 35,9% των βρεφών ενός έτους έλαβε κάποια ποσότητα μητρικού γάλακτος.

Η ίδια έρευνα οδήγησε επίσης στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται περισσότερα κίνητρα ώστε να προωθηθεί ο θηλασμός, ειδικά εάν οι γονείς επιθυμούν να επιτύχουν τις νέες συστάσεις της AAP. Τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού μειώνονται σημαντικά κάθε μήνα μετά τη γέννηση. Η υποστήριξη ξεκινά συχνά από το νοσοκομείο, αλλά η συνεχής πρόσβαση σε αυτή θα πρέπει να υφίσταται και μετά την επιστροφή στο σπίτι μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, της άδειας μητρότητας μετ' αποδοχών, κυβερνητικών πολιτικών και πρόσβασης σε πόρους, ειδικά για τους εργαζόμενους γονείς.

Το 2023, η AAP ενημέρωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες για το θηλασμό μετά από ερευνητικά ευρήματα και πλέον συνιστά ότι τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους. Μετά από 6 μήνες, προτείνεται η συνέχιση του θηλασμού και η κατανάλωση άλλων «στερεών» ή συμπληρωματικών τροφών για 2 χρόνια. Αυτή είναι μία σημαντική αλλαγή.

Ο θηλασμός μπορεί να συνοδεύεται από πολλές προκλήσεις που περιπλέκονται από τις περιορισμένες παροχές γονικής άδειας, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πραγματικότητα, το χρονικό διάστημα που θα αποφασίσετε να θηλάζετε είναι αποκλειστικά δική σας επιλογή. Κάθε περίοδος είναι ευεργετική για εσάς και το παιδί σας.



Σχετικά Άρθρα