ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γονιδιακή θεραπεία μειώνει τις υπερβολικές αιμορραγίες στην αιμορροφιλία Β

10 Αυγούστου 2022, 07:00

images

Μια νέα γονιδιακή θεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπερβολικής αιμορραγίας σε άτομα με αιμορραγική διαταραχή αιμορροφιλία Β, που συνήθως χρειάζονται επαναλαμβανόμενες θεραπείες για να μειώσουν τον κίνδυνο αυτό, σύμφωνα με αποτελέσματα από μια δοκιμή φάσης 1-2.

Η χορήγηση της γονιδιακής θεραπείας σε μία μόνο περίπτωση βρέθηκε ότι υποστηρίζει την παραγωγή της ελλιπούς πρωτεΐνης πήξης του αίματος που ονομάζεται παράγοντας IX, σε 9 από τα 10 άτομα που έλαβαν διαφορετικές δοσολογίες της  θεραπείας με έγχυση, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη στο New England Journal of Medicine. Η θεραπεία, που ονομάζεται FLT180a, λειτουργεί με την παροχή μιας υπερτροφοδοτούμενης παραλλαγής του παράγοντα IX χρησιμοποιώντας έναν νεκρό, ανενεργό ιό ως φορέα.

Οι ερευνητές, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, παρακολούθησαν 10 άνδρες με μέτρια ή σοβαρή αιμορροφιλία Β για 26 εβδομάδες για να αξιολογήσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και να καθορίσουν την κατάλληλη δοσολογία.

Από το Δεκέμβριο του 2017 έως το Μάρτιο του 2020, οι άνδρες έλαβαν μία μόνο ενδοφλέβια έγχυση FLT180a σε ένα από τα τέσσερα επίπεδα δοσολογίας. Οι ερευνητές μέτρησαν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας αξιολογώντας τα επίπεδα του παράγοντα IX με την πάροδο του χρόνου και διαπίστωσαν ότι, μετά τις εγχύσεις FLT180a, όλοι οι άνδρες είχαν αυξήσεις στα επίπεδα του παράγοντα IX, που κυμαίνονταν από 7% έως 280%, στις 26 εβδομάδες. Η δραστηριότητα του παράγοντα IX διατηρήθηκε για 27 μήνες σε όλους τους συμμετέχοντες εκτός από έναν.

Στη δοκιμή FLT180a, 4 ασθενείς πέτυχαν επίπεδα που ήταν υψηλότερα από 100%, 5 ήταν μεταξύ 44% και 53% και ένας ήταν στο 7%. Ο άνδρας με επίπεδα παράγοντα IX 280% ήταν ένας από τους δύο συμμετέχοντες που έλαβαν την υψηλότερη δόση και είχε μια σοβαρή ανεπιθύμητη παρενέργεια θρόμβωσης του αρτηριοφλεβικού συριγγίου, έναν τύπο πήξης του αίματος.

Όταν οι ερευνητές καθορίσουν ένα τελικό πρωτόκολλο μελέτης για το FLT180a, "θα βασιστεί σε αυτά τα δεδομένα όσον αφορά το χτύπημα στο γλυκό σημείο", είπε ο Δρ Nigel Key, επικεφαλής του τμήματος κλασικής αιματολογίας και διευθυντής του Κέντρου Αιμορροφιλίας και Θρόμβωσης στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. «Αν μπορούμε να τους έχουμε όλους στο εύρος του 50% και του 150% του παράγοντα IX, αυτό είναι το ιδανικό».

Κανένας ασθενής δεν αποσύρθηκε από τη δοκιμή λόγω τοξικών παρενεργειών και δεν αναφέρθηκαν θάνατοι κατά τη διάρκεια της μελέτης. Μεταξύ όλων των παρενεργειών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 10% θεωρήθηκε ότι σχετίζεται με τη γονιδιακή θεραπεία και το 24% με την ανοσοκαταστολή.

«Τα αποτελέσματα των δοκιμών μας υποστηρίζουν περαιτέρω αξιολόγηση του FLT180a σε κλινικές δοκιμές για την επιβεβαίωση της δόσης και του ανοσοκατασταλτικού σχήματος, που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της επαρκούς αιμόστασης σε ασθενείς με αιμορροφιλία Β», έγραψαν οι ερευνητές.


Σχετικά Άρθρα