ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατροί χωρίς Σύνορα: Οι τραυματίες στη Γάζα ξεπερνούν τη δυναμικότητα των νοσοκομείων

30 Οκτωβρίου 2023, 16:00

images

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κρούουν τον κώδωνα για την κατάσταση των αμάχων στη Γάζα και ζητούν παρέμβαση των ισχυρών του κόσμου καθώς στην περιοχή μεταξύ άλλων τελειώνει το νερό.

Όπως σημειώνουν, "τα νοσοκομεία έχουν ξεμείνει από ιατρικές προμήθειες. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Δρ. Mohammed Obeid, χειρουργός μας στη Γάζα, περιέγραψε τα εξής: «Τα νοσοκομεία έχουν πλημμυρίσει από ασθενείς, ακρωτηριασμοί και χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται χωρίς κατάλληλη αναισθησία και τα νεκροτομεία έχουν πλημμυρίσει από πτώματα». Η πλήρης διακοπή των επικοινωνιών στις 27 Οκτωβρίου, περιορίζει ακόμα περισσότερο την δυνατότητα συντονισμού και παροχής ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας. Οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, οι έγκυες γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν και οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να ζητήσουν βοήθεια όταν τη χρειάζονται περισσότερο. Λόγω της διακοπής ρεύματος, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε χάσει την επαφή με το μεγαλύτερο μέρος του παλαιστινιακού προσωπικού μας".

Και καταλήγουν ότι σε ολόκληρη τη Γάζα, ο αριθμός των τραυματιών που χρειάζονται επείγουσα ιατρική βοήθεια υπερβαίνει κατά πολύ τη δυναμικότητα του συστήματος υγείας, το οποίο διαθέτει σήμερα περίπου 3.500 κλίνες. Νοσοκομεία όπως το Al Shifa στην πόλη της Γάζας, όπου οι Παλαιστίνιοι συνάδελφοι συνεχίζουν να εργάζονται, έχουν κατακλυστεί από ασθενείς. Οι ισραηλινές στρατιωτικές εντολές για εκκένωση του νοσοκομείου είναι αδύνατο και επικίνδυνο να εφαρμοστούν. 

Το νοσοκομείο βρίσκεται σήμερα σε πλήρη δυναμικότητα με ασθενείς που αναζητούν ιατρική περίθαλψη και δεκάδες χιλιάδες άλλους που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο. Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, οι ασθενείς, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι εγκαταστάσεις πρέπει να προστατεύονται πάντα".          

Σχετικά Άρθρα